logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Autodesk pro projektanty TZB

Práce projektantů a architektů se mění. Mohou pracovat s novými softwarovými řešeními, s informačními modely budovy (Building Information Modeling – BIM), jež pamatují kromě jiného i na životní prostředí. Řešení představuje cyklus stavby od návrhu až po výstavbu a následně také provoz a údržbu. V rozhovoru se zástupcem Autodesku se dozvíte podrobnosti.

Reklama

Rozhovor s Patrikem Minksem, manažerem pro oblast stavebních řešení ve společnosti Autodesk

Práce projektantů a architektů se mění. Mohou pracovat s novými softwarovými řešeními, s informačními modely budovy (Building Information Modeling – BIM), jež pamatují kromě jiného i na životní prostředí. Řešení představuje cyklus stavby od návrhu až po výstavbu a následně také provoz a údržbu. Vše je založeno na inteligentních modelech vytvořených pomocí softwaru Autodesk Revit, jež zahrnuje řešení pro architekturu, strukturální konstrukce a technické zabezpečení budov (TZB). Řešení BIM pro životní cyklus infrastrukturních projektů jsou postavena na modelech vytvořených pomocí softwaru AutoCAD Civil 3D pro návrh inženýrských staveb a softwaru AutoCAD Map 3D pro plánování infrastruktury. Další podporu výhodám samotného BIMu představuje široké spektrum výkonných komplementárních řešení, včetně Autodesk Navisworks a Autodesk 3ds Max Design pro vizualizaci a simulaci projektů, a AutoCAD pro tvorbu dokumentace a profesionální rýsování. Autodesk Vault Collaboration AEC pomáhá projektovým týmům spravovat a sledovat digitální modely, zabezpečovat, organizovat a přistupovat k projektové dokumentaci, a podporovat týmovou spolupráci. Pozvání k rozhovoru pro server TZB-info přijal Patrik Minks, manažer pro oblast stavebních řešení ve společnosti Autodesk.

Hovořil jste o tom, že nové produkty se vyvíjejí společně s jednou z významných stavebních společností. Jak konkrétně taková spolupráce probíhá?

Autodesk při vývoji svých řešení pochopitelně reaguje na tržní trendy a na požadavky svých zákazníků z celého světa. Je-li to technicky možné, nejčastější přání z tzv. wishlistů přenášíme do aktualizovaných verzí. Kooperace probíhá také na lokální úrovni mezi zákazníky a našimi autorizovanými partnery, ti samozřejmě nezasahují přímo do software, spíše upravují obsah. Jedna moravská projekční firma dospěla k rozhodnutí nasadit BIM (Building Information Modeling), tedy Revit nejen pro architekty, ale také pro projektanty TZB. Za tím účelem se s naším autorizovaným partnerem dohodla na zpracování knihoven specifických prvků, které jsou ve svých projektech zvyklí používat, a pokud vím, vše proběhlo k všeobecné spokojenosti. Takových příkladů je mnoho.

Podle stavebního zákona jsou normy v ČR platné, ale nejsou závazné. Projektant má tedy poměrně široké pole působnosti. Přesto podle našich zkušeností raději upřednostňují platné normy. Jaké jsou vaše poznatky v tomto směru?

Přestože mnoho projekčně-stavebních týmů víc než dodržení norem sleduje schopnost vzájemného porozumění na základě vlastních parametrů, pravidel a vžitých zvyklostí, je možnost projektovat podle platných norem důležitá. Naše softwarová řešení tuto potřebu podporují ať již funkcemi a obsahem „z výroby“ nebo za pomocí doplňků našich autorizovaných partnerů. I když z vlastní zkušenosti vím, že jsou-li vedle sebe dvě firmy, které tvrdí, že projektují výhradně podle norem, jsou mezi nimi nakonec alespoň drobné rozdíly. Důležité je to, že specifické potřeby firem na přizpůsobení softwaru dokáže nakonec řešit i běžný uživatel, protože v našich řešeních pro většinu takových úprav není potřeba znalosti programování. Nezapomeňme také na to, že mnoho našich architektů a projektantů pracuje na četných zakázkách v Evropě, ale i mimo ni. Z tohoto pohledu je Autodesk svojí globální přítomností výtečným partnerem, protože každý si může do svého pracovního nástroje „natáhnout“ lokální prostředky, ať se již jedná o projekt v Dubaji, New Yorku, Ulanbátoru nebo Sydney.

Evropská směrnice o energetické náročnosti budov (2010/31/EU) si vytyčila smělé cíle. Základním požadavkem je, aby všechny nové budovy byly od roku 2020 budovány s „téměř nulovou“ spotřebou energie. Jakým způsobem je zohledněna tato skutečnost v nových sadách aplikací?

Nové sady aplikací Autodesk Building Design Suites usnadňují implementaci BIM tím, že každému architektovi, stavebnímu projektantovi, statikovi nebo projektantovi TZB dávají do ruky všechny nástroje, které pro všechny fáze projektu potřebuje – od koncepčního návrhu až po prováděcí projekt nebo prefabrikaci. To samozřejmě zahrnuje i energetické analýzy, které jsou jedním ze základních nástrojů pro optimalizaci stavby z pohledu energetické bilance. Nové sady aplikací mění diskusi o tom, zda je v softwaru ta či ona funkce na diskusi o tom, jaký projekt je a co v něm architekt nebo projektant potřebuje udělat a dokončit. A je-li to, co má projektant za úkol „nulová spotřeba energie“, pak v nových sadách aplikací najde celou řadu nástrojů a funkcí, které mu s tímto úkolem pomohou.

Nesporná výhoda projektování podle platných norem je ta, že v případě sporu (třeba soudního) projektant pouze potvrzuje, že postupoval podle platné normy a nezkoumá se faktická správnost výpočtu. V případě ostatních postupů je nutné prokázat faktickou správnost použitých postupů. Může být tedy váš softwarový nástroj jakýmsi garantem postupů, popř. v kterých případech tomu tak je?

Garantem správnosti je vždy projektant. Nakreslíte-li v projektu čáru, pak se vás v případě sporu nikdo neptá, zda bylo pravítko, které jste použil, rovné či nikoli. Software je z tohoto pohledu tím pravítkem, je nástrojem, který ale samozřejmě na rozdíl od pravítka přináší projektantům řadu výhod jako je urychlení, zjednodušení a kontrola. Vyspělé BIM technologie Autodesk výrazně napomáhají eliminaci chyb v projektu a koordinaci projektových dat. Například vyskytne-li se v projektu kolize stavební konstrukce se vzduchotechnikou, produkty řady Revit nebo Navisworks na ni projektanta upozorní. Obdobně, provede-li projektant změnu v jednom půdorysu, software se postará o provedení této změny ve všech ostatních dokumentech – půdorysech, řezech, výkazech nebo třeba perspektivách.

Týká se to i stavitelů (projektantů) pasivních domů – jaký postup (software) byste jim doporučil?

Jednoznačným trendem je již zmíněný BIM a to rozhodně nejen pro stavitele pasivních domů. Kromě již zmíněné uvedené kontroly a eliminace chyb je BIM nesmírně důležitý pro zajištění kvality budov. BIM metoda pracuje s prostorovým (3D) modelem budovy. Cílem ovšem není vytvořit model, daleko důležitější je to, co s tím modelem projektant udělá. Pochopitelně z něj bude generovat půdorysy, nekonečné množství řezů, detailů, výkazů a prostorových pohledů. Možná daleko důležitější je ovšem možnost analyzovat budoucí stavbu a simulovat její provoz a chování. Díky energetickým, akustickým a mnoha jiným analýzám můžeme stavět domy s výrazně nižší energetickou potřebou a lepším klimatem. Jednou z divizí Autodesku je M&E zabývající se mimo jiné tvorbou nástrojů pro počítačové hry. Odtud pak umíme do počítačových modelů staveb přenést nástroje pro simulaci pohybu lidí a teorie chování davu. Projektant tak dostane jasné podklady pro dimenzi únikových cest a tím zvýší bezpečnosti v budovách.

Řekl bych, že architekti si na nové postupy zvykají poměrně rychle, nepředstavují pro ně žádný problém. Horší to asi bude s projektanty TZB. Jaká je vaše zkušenost, a co byste doporučil této skupině uživatelů?

Rozhodně si nemyslím, že by pro projektanty TZB nové postupy představovaly jakýkoli mentální problém. Fakt, že zatímco architekti dnes přecházejí od prostého využití 3D k BIM, projekce TZB probíhá většinou stále ve 2D, je podle mého názoru dán za prvé ekonomickým nastavením procesů ve stavební projekci a za druhé do nedávné minulosti také (ne)přizpůsobením vyspělých počítačových systémů lokálním potřebám a normám. Autodesk první problém neovlivní, nicméně na druhém spolu s našimi autorizovanými partnery intenzivně pracujeme a již dnes máme připravené řešení. Potvrzují to ostatně spokojení uživatelé i z řad velkých projektových firem, kde je požadavek na lokální obsah zpravidla ještě větší. Stále rostoucí počet stavebních projekcí si uvědomuje mimořádnou příležitost, která se naskýtá při využití kompletního softwarového portfolia na jedné produktové platformě, od architektů a konstruktérů, přes projektanty TZB a statiky až k přípravě stavby, prefabriakce a vedení projektů. Představební příprava v jednotném počítačovém prostředí usnadňuje komunikaci a výměnu projektových dat a eliminuje chyby v projektech. Autodesk je jedinou firmou na světě, která má kompletní portfolio pro všechny články projektového procesu. Mimochodem, na širším nasazení BIM v TZB pracuje i trh. Mnozí velcí hráči z řad stavebních firem dospěli k rozhodnutí implementovat BIM metody a tudíž vyžadovat BIM podklady nejen od architektů, ale také od statiků a projektantů TZB. Sám jsem byl svědkem toho, kdy TZB projekční firma přišla o zakázku, protože pracuje výhradně s využitím tradičních (2D) postupů a nástrojů. Tento tlak stavebních firem a stavebních projekcí bude jistě zesilovat.

Často hovoříme o inteligentních budovách a zároveň o takzvaném syndromu nemocných budov (Sick Building Syndrome). Jak jsou zohledněny v nových sadách aplikací aspekty týkající se vnitřního prostředí?

Jak jsem již uvedl, součástí nových sad jsou nástroje pro analýzu a simulaci. Ty kromě optimalizace tvaru, velikosti, provozu, ale také třeba materiálové skladby projektantům, pomáhají lépe dimenzovat systémy topení, chlazení a větrání, které za problémy spojené se syndromem nemocných budov často stojí.

V případě pasivních a nulových domů řešíme trochu jiné problémy s vnitřním prostředím. Nicméně v obou případech chceme například pomocí klimatizace odvedené teplo dále užívat pro přípravu teplé vody, máme zájem plně využívat rekuperace a slunečních zisků. Může vaše spektrum softwarových nástrojů opravdu zachytit všechny druhy staveb a jejich nároků, popř. jak se postupuje při zdokonalování softwaru?

Stavebnictví není statický obor, naopak, jde o disciplínu prudce „postiženou“ vývojem a to se samozřejmě musí odrazit i ve zdokonalování software. Naše portfolio je unikátní a pro všechny architekty a projektanty je více než dostatečným nástrojem pro práci na projektech všech typů a fází. Cílem je v zásadě spokojený uživatel, který je na jedné straně efektivnější, rychlejší a spolehlivější a na straně druhé umí nabídnout investorům a ostatním pracovním partnerům více podkladů s vyšší kvalitou. Vývoj softwaru směřuje k tomu, aby uživatelům poskytl dostatek informací, analýz a simulací budov ještě ve fázi projektu a aby na úkor manuálních činností architekti svoji uměleckou schopnost a projektanti svou inženýrskou kapacitu mohli z co největší míry věnovat přemýšlení o tom, jak budovu a její systémy navrhnout lépe. Tím budou budovy lepší a architekti a projektanti konkurenceschopnější.

Zajímavý je třeba návrhový koncept, který zpracovává analýzu osvětlení a oslunění budov. Mohl byste ho blíže popsat, jaké jsou tady možnosti?

Možností je celá řada, stejně tak našich produktů a služeb, které s osluněním a osvětlením pracují – Ecotect, Revit Architecture, Green Building Studio či 3ds Max Design a další. Považuji za nesmírně důležité, že architekti mohou již v počátečních fázích projektu při tvorbě základního konceptu snadno a rychle analyzovat energetickou náročnost zpracovaných variant tvaru, materiálu obálky, natočení k světovým stranám a podobně. Již v úvodní fázi se projekt vydává cestou energetických úspor a kvalitnějšího prostředí v budově. Technicky vzato, uživatelé umisťují projektovanou budovu do skutečné geografické polohy, která si s sebou nese vlastnosti klimatu a pozici slunce v každé roční době. Tyto parametry jsou pak spolu s technickými vlastnostmi použitých svítidel zohledněny při výpočtech oslunění i osvětlení. Příjemné je, že způsob zadávání a práce s příslušnými nástroji je intuitivní a rychlý. Projektant (a investor) v zásadě „na kliknutí myši“ dostává vizuálně jasnou informaci o výsledku.

Mohli bychom uvést nějaký konkrétní příklad projektování v týmu napříč světem a komunikace záměru návrhu se členy mezinárodního týmu a s investory?

Řekl bych, že každý projekt, který vzniká v zahraničí za účasti našich projektantů a naopak projekt domácí s účastí zahraničních investorů nebo projektantů vyžaduje komunikaci a sdílení projektových dat na dálku, někdy více a sofistikovaněji, jindy se přenášejí jen 2D data. Takových projektů je samozřejmě nespočetně, viděl jsem například projekty firmy CASUA do Kazachstánu, skupina Obermeyer projektovala obchodní centrum v Iránu nebo třeba CET projekt firmy ONL (Nizozemsko) na břehu Dunaje v Budapešti. Pro všechny tyto projekty je standard Autodesku na jedné straně a portfolio pro všechny stavební profese na druhé straně nesmírně důležitým faktorem.

A na ještě závěr... Jak je to s výukou software a dalších nových sad aplikací. Jakým způsobem spolupracujete se školami a s lidmi z praxe?

Autodesk má ve školství tradičně silnou pozici, již v prvních ročnících na středních školách se studenti seznamují s AutoCADem, který je v oblasti základní projekce standardem. Na odborně zaměřených středních školách a univerzitách je předmětem výuky profesní řešení, jako je Revit nebo Civil 3D. Školám dodáváme naše produkty za mimořádných podmínek, studenti mají možnost si významnou část z našeho portfolia stáhnout z internetu zcela zadarmo. Se školami rovněž spolupracujeme na studentských soutěžích, např. s FA ČVUT na soutěži Revit Open, která s tímto článkem úzce souvisí. Zadání vždy obsahuje požadavek na trvale udržitelný návrh a zároveň na spolupráci studentů architektury se studenty techničtějších oborů. Nejde nám jen o graficky zdařilý návrh, chceme po studentech funkční objekty, včetně zpracované koncepce TZB a příslušných analýz. Další ukázkou spolupráce se školstvím je autorizace SPŠ Stavební v Plzni, která získala statut BIM kompetenčního centra Autodesku, dále program Student Experts, který podchycuje nejtalentovanější studenty a mnoho dalších. Studenti, kteří projdou výukou našich produktů, jsou pak samozřejmě zajímavým soustem pro komerční projekční firmy, no a protože je Autodesk globální firmou, tak studenti, kteří znají náš software, mohou snadněji najít zaměstnání nebo stáž na celém světě.

Děkuji za rozhovor,
Vlastimil Růžička

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.