logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Novinka v Systému Ekoplastik PPR

TRUBKA FIBER - trubka s 3x menší teplotní délkovou roztažností než celoplastová PPR trubka

Firma Wavin Ekoplastik vyrábí a uvádí na trh nový typ trubky pod názvem Ekoplastik FIBER. Jedná se o třívrstvou trubku z polypropylenu (PPR) ve střední vrstvě vyztuženou skelnými vlákny (GF):

Trubky vyrábíme v tlakové řadě PN 20, v rozměrech 20-63mm. Trubky jsou svařitelné s tvarovkami systému Ekoplastik PPR, a co je důležité, není potřeba trubku nijak ořezávat. (na rozdíl od trubek STABI s hliníkovou vrstvou). Trubky jsou vhodné zejména pro rozvody teplé vody, zde se plně uplatní jejich menší teplotní délková roztažnost, jsou vhodné i pro rozvody nízkoteplotního vytápění nebo klimatizaci. Tento typ trubek je novinkou na českém trhu, ale například v Německu jsou prodávány již více než 10 let a v posledních letech je nabízejí i výrobci z Číny a Turecka. V rámci našeho vlastního vývoje, kdy jsme více než rok zkoušeli různé receptury plniva, jsme testovali i konkurenční výrobky. Výsledky lze shrnout v konstatování:

Ne všechny trubky se střední vrstvou plněnou skelnými vlákny mají tak nízkou roztažnost, jak uvádějí výrobci.

Teplotní délkovou roztažnost ovlivňuje zejména množství skleněných vláken (procento plnění), délka těchto vláken (čím jsou kratší, tím méně snižují teplotní roztažnost) a také proces výroby.


Obr. Padostroj - testování rázové odolnosti trubek EKOPLASTIK FIBER

Řada konkurenčních trubek, které jsme testovali, měla mnohem vyšší teplotní délkovou roztažnost, než uváděl výrobce. Prozkoumání morfologie popela zkoumaných trubek pod elektronovým rastrovacím mikroskopem potvrdilo menší obsah i délku skelných vláken, což mohlo být způsobeno i použitím recyklovaného (již jednou použitého) materiálu.

V rámci certifikace v české republice se teplotní délková roztažnost neověřuje, je jen na výrobci, jakou udává hodnotu. Tato hodnota se používá pro výpočet kompenzací, po napuštění instalace teplou vodou může být uživatel nemile překvapen.

Než jsme trubky FIBER začali vyrábět, více než rok jsme ověřovali suroviny, aby trubky měly požadované vlastnosti. Hned po koupi výrobní linky jsme investovali do zkušebního zařízení. Nyní každou výrobní sérii trubek testujeme.

Koeficient teplotní délkové roztažnosti EKOPLASTIK FIBER α = 0,05 mm/m°C

(naměřené hodnoty se pohybují v rozmezí 0,040 - 0,046, zaokrouhleno na 2 desetinná místa)

Zejména díky vybavené zkušebně si můžeme být jisti, že námi vyrobené trubky mají všechny deklarované vlastnosti. Naše jistota je podložena nejen kvalitní surovinou, ale i faktem, že pro výrobu trubek používáme vždy pouze původní, nikdy recyklovaný materiál.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.