logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČVUT otevřelo nové laboratoře a ukázalo možnosti bydlení jedenadvacátého století

Inteligentní budovy jsou středem zájmu mnoha akademických pracovišť. Stavební fakulta ČVUT Praha dokonce otevřela za tímto účelem speciální laboratoře. Systém inteligentního řízení budov "Kobra systém", který dodává společnost ADP CZ,.a.s., a který je významnou součástí vybavení laboratoře popisuje v rozhovoru ing. Kamil Arnošt, obchodní a marketingový ředitel společnosti.

Reklama

Čím konkrétně přispěla vaše firma ADP CZ, a. s. k zařízení laboratoře?

Naše společnost připravila ve spolupráci s partnerem firmou Prolog s.r.o. kompletně aplikaci Kobra systému pro dodavatele vybavení laboratoře tak, aby systém inteligentního řízení budov zahrnul všechny požadavky experimentálního pracoviště po stránce SW i HW. Skládá se ze základních prvků, jako jsou například ovládací dotykový panel, čidla pro měření teploty, vlhkosti a další parametry, včetně regulovatelných hlavic k topným tělesům a samozřejmě s ovládacím a vyhodnocovacím software. Vše na principu stavebnice, takže laboratoř může být v budoucnu doplněna o další nové prvky tak, jak se budou postupně vyvíjet. Součástí je samozřejmě také vizualizace a archivace dějů na PC.

Spolupracujete na vývoji s ČVUT?

Samozřejmě. Kobra je původní česká technologie, která byla vyvinuta ve spolupráci společností ADP CZ, a.s., Prolog s.r.o. s katedrou TZB FSV ČVUT a s pomocí grantu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci projektu Snižování provozní energetické náročnosti budov inteligentními systémy řízení.

Je systém určen i pro běžné užívání?

Přestože vývoj byl dokončen teprve nedávno, máme za sebou už několik desítek instalací po celé České republice. Jedná se o rodinné i bytové domy, průmyslové objekty i hotely.

Jaké výhody přináší tento systém?

Kromě základního dotykového panelu je možné systém ovládat přes internet pomocí jednoduchého programu. Pro projektanty a dodavatelské firmy TZB máme připravený projekční program Kobra Architekt, s jehož pomocí zvládne každý projektant samostatně připravit i složitou aplikaci během půl hodiny a zároveň vytvořit i modifikaci software, nahraného do technologického procesoru panelu. Naším záměrem je, aby se inteligentní řídicí systém stal v budoucnu běžnou součástí vybavení domů stejně, jako jsou dnes podobnými mikropočítači vybavena moderní auta.

Lidé se v souvislosti s bydlením ptají zejména na energetické úspory...

S tím počítáme. Systém výrazně usnadní a zefektivní provoz domu. Má v základní výbavě řízení více zdrojů tepla a chladu, měření spotřeby elektrické energie, měření tepelné spotřeby při vytápění, ovládání žaluzií, řízení bazénové technologie, řízení závlahy zahrady, osvětlení, ovládání vybraných spotřebičů a další funkce. Obecně je ovšem největší zájem právě o regulaci vytápění. S využitím systému inteligentního řízení budov lze mít teplo právě tam, kde ho v danou dobu chcete mít, zatímco ostatní nevyužívané prostory zbytečně nevytápíte. Se stoupajícími nároky na bydlení jsou postupně více využívány i další funkce této technologie. Předností oproti podobným systémům regulace vytápění je tady hned několik - vše je postaveno na principu zónové regulace, to znamená, že každý prostor může mít jinak nastavenou teplotu, přičemž řízení vytápění v místnostech ovlivňuje i teplo produkované při vaření, pobytem lidí, provozem ledničky a dalších přístrojů - není tedy závislé pouze na ekvitermním měření venkovní teploty. A pokud bychom srovnávali s podobnými zahraničními systémy, lze uvést jako výhodu ještě cenu a jednodušší uživatelské nastavení a ovládání v českém jazyce. Právě jednoduchost ovládání byla jedním ze základních kritérií při vývoji systému, protože regulace, kterou dokáže majitel domu nastavit jen s pomocí dlouhého manuálu, nakonec v praxi stejně nikdo nepoužívá.

Účastnil jste se otevírání nových laboratoří na ČVUT i přednášek na dané téma. Jaká je vaše definice inteligentní budovy?

Nabízím jednu z možných definic, která je v souvislosti s naším rozhovorem asi nejtrefnější. Inteligentní budova umí maximalizovat uživatelský komfort a zároveň také minimalizovat náklady spojené s jejím provozem. Takový byl také záměr, se kterým jsme celý systém vyvíjeli.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.