logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kogenerační jednotky Vitobloc

Kogenerační jednotky pracují na principu kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Vyrábějí současně a velmi efektivně teplo a elektrickou energii. Jejich použití je tedy – vedle jiných vysoce efektivních energetických systémů, jako je kondenzační technika – jedním z nejúčinnějších opatření k šetrnému využívání zdrojů a snížení CO2 v oblasti zásobování budov energií.

Technologie s mnoha výhodami

Obvykle je u kogeneračních jednotek generátor k výrobě energie poháněn plynovým spalovacím motorem. Elektrický proud využívá buď provozovatel sám, nebo jím napájí veřejnou síť. Odpadní teplo motoru a teplo z výfukových plynů se využívá na vytápění budovy. Moderní plynové kogenerační jednotky dosahují díky vysokému využití paliva celkové účinnosti nad 90 procent.

Další výhodou je, že kogenerační jednotku lze nainstalovat přímo tam, kde je potřeba teplo a elektrická energie. Nedochází u nich ke ztrátám, které vznikají při distribuci elektrického proudu z velkých centrálních elektráren. Oproti běžné oddělené výrobě elektrického energie a tepla (elektrický proud z centrální elektrárny, teplo z teplárny, popř. kotelny) snižují kogenerační jednotky s provozem na zemní plyn spotřebu primární energie až o 40 procent a emise CO2 až o 34 procent.

Kompletní program Viessmann s kogenerační technikou

Kompletní program Viessmann nabízí kogenerační technologii na využití pevné biomasy, zemního plynu a bioplynu:

Kotle na spalování dřeva od společnosti Mawera Holzfeuerungsanlagen GmbH, která patří ke skupině Viessmann, lze kombinovat se Stirlingovými motory nebo parními turbínami (proces ORC: organický Rankinův cyklus). Dosahují elektrický výkon od 35 kW do 1,5 MW, popřípadě tepelný výkon od 240 kW do 13 MW.


Vitobloc 200 EM 18/36 (18 kWel/36 kWtep)
 
Spalovací motor s provozem na plyn pohání generátor k výrobě elektrické energie. Teplo, které přitom vzniká, se odebírá z chladicí kapaliny a výfukových plynů přes tepelné výměníky a dále využívá.

Kogenerační jednotky s provozem na zemní plyn nebo bioplyn od společnosti ESS Energie Systeme & Service GmbH, která rovněž patří ke skupině Viessmann, jsou k dodání s elektrickými výkony od 18 do 238 kW, resp. s tepelnými výkony od 36 do 363 kW.

Vitobloc: Kompaktní moduly připravené k provozu

Viessmann Vitobloc jsou kompaktní moduly připravené k provozu, s jednotným rámem na upevnění motoru a generátoru, jednotným hlukově izolačním opláštěním a integrovaným regulačním systémem. Jako energetická řešení šitá na míru se kogenerační jednotky Vitobloc hodí zejména pro použití v průmyslu, v nemocnicích, hotelech a vícegeneračních rodinných domech.

Podle velikosti jednotky jsou zabudované čtyř- nebo šestiválcové motory vybavené třícestnými katalyzátory a podkračují zákonem předepsané limity pro výfukové plyny (dle německé normy TA-Luft 2002) o více než 50 procent. Mimořádně účinné hlukově izolační opláštění zajišťuje tichý provoz. Pružné uložení motoru minimalizuje přenos vibrací do základu.

K jednotce Vitobloc patří vhodná systémová technika: digitální regulace, která může automaticky přizpůsobovat výkon aktuální potřebě tepla a umožňuje komplexní dálkovou kontrolu, a také příslušenství k připojení na straně plynu a spalin. Kogenerační jednotky se po provedení funkčního testu v závodě dodávají připravené pro připojení. To usnadňuje a zkracuje instalaci a uvedení do provozu.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.