logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

SFŽP podpořil v roce 2007 téměř 150 fotovoltaických systémů!

V rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie bylo od jeho počátku podpořeno na 145 fotovoltaických systémů. Průměrná výše podpory dosahovala 190 tis. Kč a celkově se na fotovoltaiku vyčlenilo ze státních prostředků téměř 28 mil. Kč.

Reklama

Nejčastěji se jednalo o systémy s výkonem 2,5 - 3 kWp, což pravděpodobně souviselo nejen s velikostí střechy a finančními možnostmi realizátora, ale také s optimalizací nákladů na systém. Maximální výše dotace dosahovala v loňském roce 50 % investičních nákladů a činila maximálně 200 tis Kč. Při ceně 3kWp systému kolem 400 tis. Kč tak mohl investor obdržet polovinu investičních prostředků zpět.

Celkový instalovaný výkon podpořených systémů činí zhruba 425 kWp a nejlépe si v celorepublikovém žebříčku vedl Plzeňský kraj s výkonem téměř 145 kWp. Důvodem pro prvenství Plzeňského kraje je zřejmě jeho sousedství s Bavorskem, kde je fotovoltaika (nejen) na rodinných domcích poměrně běžnou záležitostí. Pro rok 2008 ještě podmínky části B Státního programu na podporu OZE známy nejsou, jejich vyhlášení se očekává v nejbližší době. Směrnice programu budou zveřejněny na stránkách SFŽP (www.sfzp.cz) nebo na stránkách Czech RE Agency, o.p.s (www.czrea.org).


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.