logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Exkurse do výrobních závodů firmy Viessmann v Berlíně

Ve dnech 27.8. až 29.8.2007 se uskutečnila jedna z pravidelně pořádaných exkursí do výrobních závodů firmy Viessmann. Protože jednotliví partneři firmy Viessmann jsou zpravidla zváni do Berlína s odstupem několika let, naskytla se jim možnost porovnat jak pokrok v technologickém vybavení obou navštívených závodů, tak i architektonický rozvoj města.

V pondělí 27.8. se účastníci exkurse pod vedením obchodních zástupců pánů Bezoušky a Bímy přesunuli z Chrášťan u Prahy do školicího střediska firmy Viessmann.. Jedná se o jeden z desítky výrobních závodů firmy, situovaných po celém světě.

Moderní středisko je podobně jako ostatní střediska postaveno v duchu firemní strategie a je vybaveno vším potřebným vybavením, které vytváří pro hosty potřebné stravovací a ubytovací zázemí velmi vysokého standardu, ale umožňuje díky showroomu i provedení kvalitní presentace firmy. Do školicího střediska, situovaného na Kanalstrasse v berlínské čtvrti Rudow jsme dorazili v odpoledních hodinách. Po krátkém odpočinku byla podávána večeře a vzápětí následoval neúprosný boj dvou náhodně sestavených družstev na místních dvou kuželníkových drahách. Kromě hry přispělo ke stmelení kolektivu velmi kvalitní víno z oblasti Bordeaux a pivo místní provenience. Čas rychle ubíhal, kolektiv se rozešel ve 24:00 hod.

V úterý 28.8. byli účastníci na exkursi ve dvou závodech: nejprve v blízkém městečku Mittenwalde, kde se vyrábí ocelové kotle středního a velkého výkonu. Jedná se o kotle Vitomax v parním i horkovodním provedení, maximální výkon vyráběných kotlů je 15 MW, kotel 20 MW slouží pouze jako zkušební pro hořáky Weishaupt. Nebylo možno si nevšimnout pokroku ve vývoji technologických zařízení a postupů které jsou na jednotlivých pracovištích aplikovány. Za zmínku stojí i speciální hmota na kotlové vyzdívky nazývaná Kadur, jejíž hlavní výhodouoproti šamotové vyzdívce používané jinými výrobci je lehkost a vyšší tepelná odolnost. Markantního pokroku bylo dosaženo i v oblasti svařovacích technologií (využití robotů, laserového a plasmového svařování), i když podíl ručních svářecích operací stále ještě není zanedbatelný. Oproti minulým letům narostl podíl speciálních strojů a přípravků, což umožnilo snížení jak podílu, tak obtížnosti lidské práce. Každý vyrobený kotel je pečlivě přezkoušen, např. sváry pomocí ultrazvuku a rentgenu. Periodická kontrola pracovníky TÜV i tlakové zkoušky jsou samozřejmostí. Namátkou vybraný kotel z dané série podstupuje rovněž topnou zkoušku.

Další exkurse proběhla ve výrobním závodě v Berlíně. Zde jsou sériově vyráběny teplovodní a nízkotlaké parní kotle od výkonů 80kW do 1,95MW, včetně stacionárních nerezových kondensačních do výkonu téměř 1 MW. I zde je kladen důraz na kvalitu všech výrobních operací, což je umožněno využíváním špičkové technologie. Důkazem budiž vystavené kotlové těleso, kdy teprve při přetlaku 38 bar došlo k částečnému zborcení kotlového tělesa, svary přitom zůstaly neporušeny.

Hlavní náplní zdejšího výrobního programu jsou kotle Vitoplex 100, 200 a 300, z kondensačních kotlů pak kotle Vitocrossal 300 a nově zavedený typ Vitocrossal 200.

Lakování všech částí v obou závodech probíhá v ekologických práškových lakovnách.

Odpoledne následovala prohlídka obou částí města Berlína. Pod vedením česky mluvící průvodkyně měli účastníci možnost shlédnout jak části západního, tak východního Berlína. Během několika let se obě části města změnily k nepoznání: bylo postaveno nové centrální nádraží, památník holocaustu, téměř je dokončeno okolí Brandenburské brány, nová je budova kancléřství atd.

Oproti tomu se některé z historických částí doznaly v posledních létech pouze malých úprav: ostrov muzeí, nejstarší most, první stanice metra, hlavní třídy: Kurfürstendamm, Unter den Linden a několik dalších. Dokonce je k vidění ještě asi jedna setina původní "berlínské zdi": asi 1,5 km. Naproti tomu probíhá definitivní demolice bývalého hlavního sídla východoněmecké popkultury: namísto Friedrichstadtpalastu bude postavena replika původního zámku dle originálních výkresů.

Zlatým hřebem prohlídky byl výjezd na vyhlídkovou plošinu budovy Daimler Chrysler, na níž nás vyvezl nejrychlejší výtah v Evropě - ve výšce sto metrů se návštěvník ocitne za 20 vteřin. Za velmi příjemného slunečného počasí s dalekým výhledem, z kterého měli radost zejména přítomní fotografové, bylo možno shlédnout celé město prakticky až na jeho hranice.

Jeden z architektonicky nejpozoruhodnějších souborů budov byl postaven na bývalé hranici východního a západního Berlína. Hned v sousedství je postaven například areál Sony centra a prosklená budova Deutsche Bahn.

Město Berlín působí na první pohled dojmem, že díky nezvykle rozsáhlým zeleným plochám, širokým dopravním tepnám a fungující infrastruktuře, jakož i dostatku příležitostí pro kulturní vyžití se zdá být místem příjemným pro život (což nám potvrdila naše průvodkyně).

Bohužel nebyl příznivý den pro návštěvu výstavy francouzského umění 19. a 20. století v Národní galerii - v úterý zavírali v 18 hodin. Popis činností, kterými strávili jednotliví účastníci zbytek dne, se vymyká z odborného rámce exkurse a není předmětem této zprávy.

V poslední den nás vedoucí exkurse p.Marek Bezouška formou přednášky seznámil s řadou novinek ve výrobním programu firmy Viessmann, které se vyrábí v jiných závodech a tudíž jsme neměli možnost shlédnout jejich výrobu v rámci exkurse, avšak využili jsme možnosti prohlédnout si v presentační části budovy zejména výrobky z řady 300 (high-tech) - závěsné kotle, solární technika kondensační techniku, tepelná čerpadla, řízené větrání objektů, vytápění pasivních domů, fotovoltaické články apod.

Závěrem je možno říci, že se všichni účastníci shodli, že exkurse po stránce odborné i společenské splnila svůj účel, i zkušení pracovníci v oboru měli možnost si rozšířit své poznatky nejen v oblasti výrobního programu firmy, ale i v rovině obecných znalostí v oboru vytápěcí techniky.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.