logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pasivní domy pojedenácté - Bregenz, duben 2007

V rakouském městě Bregenz na břehu Bodamského jezera se v polovině dubna 2007 uskutečnil již jedenáctý ročník konference Passsivhaustagung. Ohlédnutí za touto akcí a informace o dění a posunech v této oblasti stavbnictví přináší následující článek autora.

Reklama

Bregenz, hlavní město spolkové země Vorarlberg, hostilo tuto konferenci již podruhé, což je nepochybně oceněním úlohy místních architektů, poradenských a stavebních firem i místních politiků při prosazování pasivních domů. Tato nejzápadnejší spolková země je dnes oblíbeným cílem odborných exkurzí architektů z celé Evropy. Nepřerušená tradice stavění ze dřeva, důsledné prosazování nízkoenergetických koncepcí budov a udržitelné výstavby obecně zde vytváří jasný náskok a přináší mnoho inspirativních příkladů. Na konferenci - největší v dosavadní historii oboru - se sešlo více než 1000 odborníků z celého světa, s pochopitelnou a jasnou převahou zástupců z německy mluvících zemí.

Mezi klíčová letošní témata můžeme jistě zařadit důraz na kvalitu - na kvalitu vnitřního prostředí, na kvalitu architektury. Technické otázky dosažení potřebných energetických parametrů nebyly tolik v popředí. Vždyť se v mnoha případech jedná již o ověřená, téměř standardní řešení. Pozornost se také postupně přesouvá od individuálních řešení rodinných domů k velkým bytovým domům (diskuse o použití centrálních, semi-centrálních nebo zcela decentralizovaných systémů domovní techniky je stále živá a dokládána příklady), k administrativním budovám a dalším typologicky odlišným budovám. Stále přítomnými a velmi potřebnými tématy jsou také zkušenosti z reálného provozu již dříve realizovaných budov a dále témata společenská - jako je vzdělávání a politický rámec.


Komunitní centrum v obci Ludesch (architekt H.Kaufmann) obsahuje obecní úřad, poštu, víceúčelový sál, kavárnu, knihovnu, kanceláře a klubovny místních spolků. Nádvoří je kryto semitransparentní fotovoltaickou střechou. Ze dřeva je nosná konstrukce i převážná část povrchu.
 
Nízkoenergetický bytový dům Wohnpark Sandgrubenweg, Bregenz (Atelier für Baukunst, Wolfgang Ritsch, Gerhard Hörbuger, Helmuth Kuess, Norbert Schweitzer)

Dr. Wolfgang Feist z Darmstadtu, spolutvůrce myšlenky pasivního domu, na závěr dvoudenního nabitého programu dosavadní vývoj shrnul mj. takto: Standard pasivního domu a sanace budov snižující až desetkrát potřebu tepla na vytápění nejsou již žádným exotickým řešením. Architekti pochopili tuto kvalitu jako výzvu pro navrhování budov. Na evropském trhu jsou k dispozici odpovídající stavební výrobky a prvky. Ekonomické analýzy ukazují, že použití takových výrobků a prvků je ekonomicky efektivní ve střednědobém výhledu. Řada příkladů vícepodlažních bytových domů ukázala, že ekonomické rentability pasivního standardu může být dosahováno již dnes. Příklady zvláště atraktivních regionálních programů potvrzují, že je možné v krátké době násobně zvýšit podíl pasivních budov v nové výstavbě. Analýzy národních ekonomik ukazují, že pomocí vysoké energetické efektivnosti je možné přispět k řešení více problémů současně, jako je ochrana klimatu, tvorba pracovních příležitostí, zvyšování kvality života i udržitelné energetické zásobování. Pokrok je možné zaznamenat i v mezinárodních souvislostech. Evropská komise chápe standard pasivního domu jako dlouhodobý cíl.

Při dobře připravených exkursích následující den byly předvedeny dobré příklady architektury pasivních domů. K vidění byly rodinné domy, bytové domy, střední škola, přestavba továrny, radnice s komunitním centrem malé obce, atd.


"Podnikání a spolupráce v oblasti ekoenergie v České republice a Rakousku" je podtitulem druhého přeshraničního kooperačního setkání "ECO COOPERATION 2007", které se koná 8. června 2007 v rakouském Grossschönau. Na téma "Energetická efektivita novostaveb a stavebních rekonstrukcí v Jihočeském kraji" pojedná i prof. Ing. Jan Tywoniak, CSc.

Pozvánka ke stažení ZDE (PDF, 293 kB).

Přihláška ke stažení ZDE (DOC, 284 kB). Přihlášku je nutné zaslat elektronicky nejpozději během 4. června.


Dění v Rakousku dobře ilustruje i doprovodná akce na konferenci: Rakouská vláda vyhlásila v rámci opatření pro ochranu klimatu v jejich očích velmi ambiciozní záměr, standard pasivního domu stanovit od roku 2015 pro bytové domy jako závazný. (Dále se v tomto záměru pochopitelně hovoří i o energetické sanaci stávajících budov a dalších opatřeních.) Tedy již za pár let, chtělo by se říct. Tento záměr ovšem některí odborníci kritizují jako nedostatečný, který nemůže významně přispět k deklarovaným cílům, a současně nevyužívající dosavadního stavu poznání, ověřeného praxí. Tak vznikla petice, kterou na závěr konference podepsala většina úcastníků. Zde se žádají daleko razantnejší kroky:

  • od r. 2008 potřeba tepla na vytápění nejvýše 55 kWh/(m2a) u všech nových budov
  • od r. 2008 všechny veřejně financované novostavby ve standardu pasivního domu
  • od r. 2008 změna strategie při přidělování podpory na pořizování bydlení - větší finanční důraz na optimalizovanou energetickou sanaci budov, až k hodnotám 30 kWh/(m2a) a 15 kWh/(m2a).
  • od r. 2009 předpokladem pro udělení podpory při výstabě vícebytových domů je standard pasivního domu
  • od r. 2012 předpokladem pro udělení podpory výstavby všech novostaveb je standard pasivního domu.

Petice byla o dva dny později předána předsedovi vlády a ministru životního prostředí Rakouské republiky při příležitosti summitu EU o ochraně klimatu. Na místě se k ní připojili spontánně další politici (vědí, co podepsali?), včetně ministrů, poslanců a zástupců nevládních organizací.

Petice ke stažení ZDE.

Příští konference se koná 11. - 12.4.2008 v Norimberku. Bude už konečně česká účast více patrná? Budeme mít co předvést?

Podklady

Tagungsband 11. Passivhaustagung 2007, Bregenz., Herausgeber W. Feist und H. Krapmeier, Passivhaus Institut Darmstadt, www.passiv.de, www.igpassivhaus.at

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.