logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Údržba topné soustavy čistícími chemickými přípravky

Ve velké většině vody, která se v České republice používá pro napouštění topných systémů, jsou ve větší nebo menší míře obsaženy prvky vápník a hořčík. U soustav u kterých se neprovedla patřičná úprava a která obsahuje zvýšená množství zmíněných rozpuštěných minerálních látek, dochází k jejich srážení a postupnému usazování v rozvodech a výměnících. Tvorba usazenin a inkrustů může mít za následek omezení průtoku soustavou, trubkovými hady i tepelnými výměníky a výrazné snížení výkonu i účinnosti těchto tepelných zařízení. Vzniklé usazeniny lze odstraňovat za pomoci specifických produktů a vybavení. Firma Gel nabízí pro řešení popsaných problémů, širokou škálu čistících čerpadel a chemických přípravků, vyvinutých právě pro tyto účely a hodící se pro většinu běžně používaných materiálů.

Čistící čerpadla řady BOY

Čistící čerpadla řady BOY jsou specializovaná čerpadla, která jsou charakterizována vertikální osou oběžného kola a průhlednou nádobou na čistící roztok. Protože se při odstraňování usazenin používají žíravé a agresivní látky (kyseliny a louhy), je motorová část čerpadla oddělena od hřídele oběžného kola přepážkou a přenos točivého momentu je realizován přes magnetickou spojku; odpadají tak problémy s ucpávkami a dociluje se dlouhé a bezporuchové životnosti. Dalším důležitým prvkem těchto čerpadel je přepínač směru toku čistícího roztoku. Změnou směru toku se dosahuje nejenom účinnější a rychlejší odstraňování rozpouštěných usazenin, ale zároveň se z místa čištění odvádějí vznikající reakční plyny. Podle konstrukčního provedení čištěného prostoru se v něm totiž mohou vytvářet tkz. "plynné zátky", které zpomalují a mnohdy i zcela zastaví průběh procesu čištění. Přepínáním směru toku, se vznikající bublinky plynu rychleji dostávají do nádrže čerpadla odvětrávají se a tak je proces čištění stále stejně intenzívní. Přepínače směru toku se dodávají podle typu čerpadla manuální, ale i programovatelné, plně automatické (patent GEL).


Automatický přepínač směru toku

Čerpadla mají nádrž vyrobenu z odolné plastické hmoty, která je průhledná a je opatřena širokým hrdlem pro snadné nalévání čistícího přípravku. V příslušenství čerpadla jsou hadice a sada různých propojovacích spojek. Řada čerpadel BOY se dodává pro napětí 220 V a s příkony motorů od 0,13 kW až do 0,75 kW, objemy nádrží jsou v objemech od 15 litrů do 200 litrů, stupeň krytí je u všech typů IP54.

Čerpadlo Baby 13

Kompaktní tvar a malé rozměry čistícího čerpadla Baby 13 jsou přizpůsobeny pro jeho snadné přenášení a použití i v omezených prostorech. Konstrukce a umístění ovládacích prvků však zároveň poskytují dobrý přístup k plnícímu otvoru a přepínači směru toku.


Nejmenší čistící čerpadlo Baby 13

Čerpadlo Boy C15

Široký rozsah použití, solidní výkon a přepínač směru toku jsou základními charakteristikami čerpadla Boy C15 Super, tyto vlastnosti spolu s výborným poměrem výkonu a ceny z něj učinili jedno z nejvíce prodávaných čistících čerpadel na trhu.


Čistící čerpadlo Boy C15

Čerpadlo Boy C30

Výkon 0,33 kW, objem nádrže pro čištění i větších zařízení, přepínač směru toku (u čerpadla Boy C30 Matic je automatický) a kvalita zpracování, to jsou charakteristiky této řady čistících čerpadel.


Čistící čerpadlo Boy C30

Čerpadlo Boy C30 Plant

Čistící čerpadlo Boy C30 Plant konstrukčně vychází ze standardních čistících čerpadel s ručním přepínáním směru toku Boy C30, navíc je však vybaveno trojcestným ventilem pro odvádění uvolněného kalu, např. z radiátorů a výměníků tepla, mimo nádrž čerpadla.


Čistící čerpadlo Boy C30

Chemické přípravky pro odstraňování usazenin

Pro odstraňování usazenin je třeba použít i patřičné čistící přípravky. Firma GEL vyrábí již mnoho let širokou škálu chemických přípravků pro odstraňování usazenin za zařízení a výrobků z většiny běžně používaných materiálů rozvodů a zařízení a tepelných výměníků. Koncentrované chemikálie jsou vyráběny z velmi kvalitních materiálů, aby se při čištění dosahovalo co nejlepších výsledků

BOILER CLEANER E.

Přípravek se silným účinkem pro odstraňování vápenných usazenin z tepelných zařízení a výměníků vyrobených z mědi. Tato koncentrovaná kapalina je vyrobena na bázi kyselin (hodnota pH = 1) a obsahuje přísady snižující tvorbu plynů i speciální inhibitory chránící povrchy čištěných kovů proti korozi.

Přípravek se před použitím ředí vodou na koncentraci 10 - 20 %. Přísadou je také indikátor barvy, červená značí aktivní roztok, v průběhu práce se s její změnou na žluto-oranžovou indikuje vyčerpanost roztoku. Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.


Čistící přípravek BOILER CLEANER E

BOILER CLEANER D.E.

Přípravek se silným účinkem pro odstraňování běžných a vápenných usazenin z tepelných zařízení a výměníků vyrobených z mědi nebo oceli. Tato koncentrovaná kapalina je vyrobena na bázi kyselin (hodnota pH = 1), má rubínově červenou barvu a obsahuje speciální máčedla i přísady snižující tvorbu plynů, včetně speciálních inhibitorů chránících povrchy čištěných kovů proti korozi.

Přípravek se před použitím ředí vodou na koncentraci 10 - 30 %. Přísadou je také indikátor barvy, červená značí aktivní roztok, v průběhu práce se s její změnou na žluto-oranžovou indikuje vyčerpanost roztoku. Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.

BOILER CLEANER ECO

Ekologický přípravek pro odstraňování vápenných usazenin z tepelných zařízení a výměníků vyrobených z mědi nebo oceli, který je díky svému složení vhodný pro použití i v malých nebo uzavřených prostorech. Tato koncentrovaná kapalina je vyrobena na bázi kyselin (hodnota pH = 1), má světle opálovou barvu a obsahuje i speciální inhibitory chránící povrchy čištěných kovů proti korozi.


Čistící přípravek BOILER CLEANER ECO

BOILER CLEANER D.P.

Nepěnící přípravek pro odstraňování vápenných a olejnatých usazenin v topných zařízeních a výměnících vyrobených z mědi nebo oceli s odmašťovací schopností. Tato koncentrovaná kapalina má rubínově červenou barvu, je vyrobena na bázi kyselin (hodnota pH = 1), nepění a obsahuje speciální máčedla i speciální inhibitory chránící povrchy čištěných kovů proti korozi.

Přípravek se před použitím ředí vodou na koncentraci 20 - 40 %. Přísadou je také indikátor, který změnou barvy oznamuje vyčerpanost produktu (červená barva značí aktivní roztok; žluto-oranžová barva oznamuje vyčerpanost roztoku). Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.


Prášek BOILER CLEANER P

BOILER CLEANER P

Speciální prášek pro přípravu čistícího roztoku. Je určen na přípravu roztoku pro odstraňování běžných a vápenných usazenin v topných zařízeních a výměnících vyrobených z mědi, oceli, nerezové oceli, hliníku, mosazi a lehkých slitin. Po rozředění ve vodě má roztok rubínově červenou barvu, je kyselý (v 10% roztoku má pH = 1), nepění a obsahuje speciální máčedla a také inhibitory chránící povrchy čištěných kovů proti korozi.

Prášek se před použitím ředí ve vodě na koncentraci 10 - 15 %. Přísadou je také indikátor barvy, červená barva značí aktivní roztok, v průběhu práce se její změnou na žluto-oranžovou indikuje vyčerpanost roztoku. Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.

BOILER CLEANER P.Z.

Speciální prášek pro přípravu čistícího roztoku. Tento výrobek je prakticky shodný s přípravkem BOILER CLEANER P, liší se však možným použitím pro v topná zařízení a výměníky s pozinkovanými povrchy. Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.

BOILER CLEANER L.Z.

Přípravek pro odstraňování vápenných usazenin z tepelných zařízení a výměníků vyrobených z mědi, oceli,nerezové oceli, hliníku, mosazi, cínu, lehkých slitin a galvanizovaných povrchů. Tato koncentrovaná kapalina je vyrobena na bázi kyselin (v 10% roztoku má pH = 1), obsahuje speciální máčedla i přísady snižující tvorbu plynů, včetně speciálních inhibitorů chránících povrchy čištěných kovů proti korozi.

Přípravek se před použitím ředí vodou na koncentraci 20 - 30 %. Přísadou je také indikátor barvy, červená značí aktivní roztok, v průběhu práce se s její změnou na žluto-oranžovou indikuje vyčerpanost roztoku. Po skončení čistícího procesu se důrazně doporučuje eliminace zbytkových kyselin neutralizačním roztokem BOILER CLEANER N.

BOILER CLEANER N

Prášek pro eliminaci zbytkových kyselin, který se používá jako neutralizátor po čištění tepelných zařízení a výměníků kyselými roztoky.

Prášek se před použitím ředí ve vodě na koncentraci 3 - 5 %, který se ve vyčištěném zařízení nechá několik minut cirkulovat.


Neutralizační přípravek BOILER CLEANER N

Doba po kterou se chemické přípravky v čištěných systémech aplikují, závisí na složení vody, použitém materiálu, typu, charakteru a intenzitě provozu, množství a konzistenci usazenin, materiálovém složení pomocných prvků tepelného zařízení (např. propojovacích šroubení, těsnění, použitého pájecího materiálu atd.) a mnoha dalších faktorech. Nedá se proto obecně stanovit přesná doba, po kterou se nechá čistící roztok působit. Doporučujeme proto firmám, které nemají zkušenosti s odstraňováním usazenin, začínat s nižšími koncentracemi a sledovat proces čištění. Výrobce nenese žádnou odpovědnost, za případné škody vzniklé nesprávným použitím čistících chemických přípravků !!!

V případě zájmu o popsané produkty, nás prosím kontaktujte na níže uvedené adrese, rádi Vám podrobně představíme jednotlivé výrobky nebo i navrhneme řešení pro vaše konkrétní podmínky.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.