logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Komunitní energetika startuje, zájemci o sdílení se mohou registrovat u EDC

Elektroenergetické datové centrum (EDC) dnes spouští registrace do svého informačního systému. Energetická společenství i aktivní zákazníci tak mohou začít s kroky k zahájení sdílení elektřiny. Kromě toho se do EDC do konce roku 2024 musejí registrovat i všechny bytové domy, kde již nyní obyvatelé sdílí elektřinu, jinak o možnost sdílení přijdou.

Reklama

Celý proces registrace má zabrat asi 3 měsíce, sdílení elektřiny bude možné až po jejím dokončení a instalaci průběhových elektroměrů.

Unie komunitní energetiky (UKEN) oceňuje rychlou přípravu první verze EDC a zároveň apeluje na to, aby byl informační systém po vzoru Slovenska průběžně vylepšován tak, aby z toho ve výsledku benefitovali všichni spotřebitelé.

„V historii české energetiky jde o zlomový moment, přínosy obnovitelných zdrojů jsou nyní dostupnější všem, kteří si vlastní výrobnu elektřiny nemohou z finančních nebo prostorových důvodů dovolit,” uvedla Eliška Beranová, právnička UKEN a Frank Bold.

Výhodnější sdílení elektřiny ve skupině sdílení do 50 EAN

Pokud chtějí zájemci o komunitní energetiku sdílet elektřinu ve skupině složené maximálně z 50 EANů (registračních čísel odběrných míst), mohou tak činit efektivněji a výhodněji. Tyto menší skupiny sdílení totiž umožňují elektřinu rozdělovat pomocí až 5 opakování (iteracemi). Pro využití této funkce je nutné v informačním systému EDC zvolit způsob výpočtu sdílené elektřiny s opakováním.

Přečtěte si také K čemu je Elektroenergetické datové centrum Přečíst článek

Změny se týkají i bytových domů, noví zájemci o sdílení se od začátku srpna rovněž registrují pouze u EDC. Bytovky, které elektřinu sdílejí již nyní, se musí do konce roku 2024 rovněž zaregistrovat u EDC, jinak o možnost sdílení přijdou. I bytové domy ale mohou využít výhodnější metodu sdílení s opakováním a ušetřit více než za současných podmínek sdílení.

V praxi nyní kvůli maximalizaci úspor stále převažuje slučování odběrných míst (SOM), jak potvrzuje Jan Kvapil, produktový manažer společnosti Domy sobě, která se na fotovoltaiku pro bytové domy specializuje: „Nový způsob sdílení umožní díky tzv. iteracím dokonalejší využití vyrobené energie. To ovšem platí v rámci domu, nikoli z hlediska spravedlivého rozdělení mezi jednotlivými byty. Proto bude i v nových podmínkách pro majitele bytů stále nejvýhodnější fotovoltaika se sloučeným odběrným místem a využitím transparentní distribuce vyrobené elektřiny, v našem případě díky online aplikaci Dominiq,“ a dodává, že „pokud bytový dům využívá i SOM, může se jako celek zapojit do komunity podobných domů a úspory díky efektivnějšímu sdílení ještě zvýšit.”

Pozn.: Pro bytové domy využívající SOM registrace u EDC neplatí, jelikož se nejedná o sdílení dle Vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou. Narozdíl od sdílení, musí mít u varianty SOM všichni obyvatele domu stejného dodavatele elektřiny. Další vývoj ukáže, zda legislativa obstojí i v praxi

Po téměř dvou letech od zahájení legislativního procesu vstupujeme do realizační fáze komunitní energetiky. Řada členů UKEN je připravena nová pravidla vyzkoušet v praxi a tyto první projekty nám rovněž ukážou, jak se osvědčí. K dalšímu znatelnému rozvoji energetických společenství by mělo dojít od poloviny roku 2026, kdy se spustí plná verze EDC. K rychlejšímu nástupu komunitní energetiky a efektivnějšímu využívání místní obnovitelné energie by přispělo i snížení distribučního poplatku při lokálním sdílení, které prospívá i síti, dynamická metoda sdílení elektřiny a přístup k datům o výrobě a spotřebě v reálném čase.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.