logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zajímavosti z výstav v Holešovicích (I)

V areálu Výstaviště v Praze Holešovicích se konal od 9. do 11.2.2005 seriál stavebních výstav Pragotherm, Frigotherm, Pragoregula/Elexpo a nově Coneco Praha. Z vystavených exponátů jsme pro Vás vybrali informace o topných panelech s akumulací společnosti Mirava, novinky o zplynovacích kotlích na dřevo a dotacích na ně společnosti Atmos a novinky v nabídce plynových kotlů Protherm.

Reklama


1. Topný panel s akumulací typu HT společnosti MIRAVA, spol. s r. o.

Vytápět hospodárně znamená přizpůsobit teplotu v jednotlivých místnostech rozdílným potřebám. Díky netradiční konstrukci mají topné panely znamenité užitné vlastnosti a jasné výhody oproti tradičním metodám vytápění.

Použití
Topný panel s akumulací slouží k vytápění a temperování obytných, kancelářských a dalších prostor, které svým charakterem umožňují montáž tepelného spotřebiče s krytím IP21. Je vhodný jako samostatný i doplňkový prostředek k vytápění jak ve staré tak nové zástavbě včetně chalup a chat, a to i do koupelen apod. v zónách 3, ve smyslu ČSN 33 2000-7-701.

Výhodou topných panelů oproti instalaci klasické topné soustavy na pevná nebo plynná paliva spočívá především v odpadnutí instalace rozvodů topného média po objektu, odtahu spalin a jejich pravidelných revizí. Oproti akumulačnímu vytápění mají topné panely malou energetickou náročnost a cca o 40 % nižší instalovaný výkon pro vytápění. To přináší úspory ve stálých platbách za elektroměr a možnost instalace i v objektech s omezeným instalovaným příkonem. Není totiž nutné energii akumulovat v době, kdy není aktuálně potřebná pro dodání do vytápěného objektu. Výdej energie je průběžný a snadno regulovatelný. To se projeví zejména při náhlých změnách teploty. Další výhodou proti akumulačnímu vytápění jsou nízké pořizovací náklady a dále možnost provozu dalších elektrických spotřebičů na nízkou sazbu minimálně 20 hodin denně.

Srovnání termovize elektrického topení panelu s akumulací (vlevo) a klasického přímotopu (vpravo)

  • Nepřepaluje prach a minimalizuje jeho víření (důležité pro alergiky)
  • Umožňuje snadnou rychlou regulaci
  • Využívá snížené sazby za elektrickou energii
  • Zaručuje vysoký topný výkon při úsporné spotřebě
  • Jednoduchá instalace a obsluha
  • Je rychle a snadno k dispozici - stačí pouze elektrická zásuvka
  • V důsledku velkoplošného rovnoměrného vyzařování tepla nevzniká téměř žádný teplotní rozdíl mezi podlahou a stropem.
  • Chrání nás před nebezpečným spalováním kyslíku
  • Respektuje zdravé životní prostředí, nezatěžuje náš organismus škodlivými látkami, chrání zdraví naše a našich dětí
  • Dlouhá životnost
Vnější plášť topidla je vyroben z ocelového plechu, který je antikorozně povrchově upraven a dále práškově lakován. Topné spirály z chrom-niklového drátu jsou vzduchotěsně zalisovány ve speciálním keramickém materiálu MIOLIT na bázi silikátu s akumulační schopností. Počet jednotlivých topných bloků je závislý na konkrétní výkonové variantě. Topnice jsou umístěny v celém aktivním prostoru topidla. Jsou uzavřeny v ocelovém pouzdře, na které je z obou stran připevněn speciální tvarový plášť, vytvářející soustavu kanálů pro optimální proudění ohřívaného vzduchu. Vyrobené teplo je vstřebáváno oběma stranami povrchu speciálně tvarovaných žeber. Odtud je s nízkou povrchovou teplotou nepřetržitě a rovnoměrně předáváno do vzduchu místnosti. Prostorový termostat reguluje sepnutím a vypnutím několikrát během hodiny teplotu v místnosti. Tato regulace ve spojení s akumulací tepla v topném panelu umožňuje velmi hospodárný způsob vytápění. Optimální harmonizace konvekčního a sálavého tepla zajišťuje rovnoměrný ohřev místnosti a udržuje navozenou tepelnou pohodu. Svou konstrukcí a charakterem zajišťuje topidlo optimální předání tepelné energie do vytápěného prostoru. jeho předností je rychlý náběh na pracovní teplotu. Samotné předání tepelné energie probíhá jednak konvekcí - prouděním teplého vzduchu z výdechů v horní mřížce topidla a jednak prostřednictvím dlouhovlnného záření, které se uvolňuje z celého aktivního povrchu topidla a navozuje příjemnou tepelnou pohodu i v případech, kdy není vytápěný prostor ještě dobře prohřátý. Tepelná energie akumulovaná v topných blocích vydává teplo i po dobu přerušení dodávky zvýhodněné elektrické sazby, a to řádově po dobu 45 minut.

Součástí výrobku je samočinný tepelný omezovač, který vstoupí do činnosti pouze při nadměrném zahřátí topidla. Regulaci teploty ve vytápěném prostoru je třeba volit individuálně dle vlastních potřeb a účelu, ke kterému daný prostor slouží. Každé topidlo lze regulovat buď samostatně prostorovým termostatem, který se včlení mezi zásuvku a vidlici síťového přívodu topidla, anebo použitím prostorového termostatu umístěného na vhodném referenčním místě pro celou skupinu topidel v jedné či více místnostech.

Přibližné porovnání nákladů na vybudování kompletního topného systému s výkonem zdroje 12 kW pro standardní české výrobky (bez případných stavebních prací):

Typ vytápění Pořizovací náklady
od (Kč)
Topný panel Mirava HT + řízení 42-48 000
Elektrické přímotopné kotle + ÚT 90 000
Elektrické akumulační - akumulační kamna 100 000
Elektrické akumulační - kotel + nádrž + ÚT 120 000
Zemní plyn - kotel + ÚT 115 000
Hnědé uhlí - kotel + ÚT 105 000

Pro správné navržení instalovaného příkonu je k dispozici celá řada výkonových variant.





2. Krbová kamna na dřevo a pelety a kuchyňské sporáky - ATMOS

Krbová a kachlová kamna na dřevo jsou určena k vytápění obytných prostorů v různých ročních obdobích. Jsou ideální do rekreačních objektů, chat, chalup nebo jako doplňkové vytápění rodinných domů během celého roku.

Doporučeným palivem je polenové dřevo, dřevěné nebo hnědouhelné brikety. Vytápění obytných prostor probíhá sáláním přes průhledné sklo a z vnějších povrchových částí kamen, odkud je teplo vyzařováno do prostoru. Dále konvekčním prouděním vzduchu dvojitým pláštěm pod okrasnou keramikou. Krbová kamna se skládají z tenkostěnné litiny, z okrasné sálavé keramiky (originální kachle) a ze smaltovaných dílců. Topeniště je vyloženo kvalitními litinovými deskami a vybaveno ve spodní části litinovým otočným roštem, pod kterým je umístěn popelník. Ve dvířkách je zabudováno keramické sklo, které umožňuje okouzlující pohled na plápolající plameny. Krbová kamna Gaia forno, Alessia forno a Faló jsou vybavena pečicí troubou. Pod a nad přikládacími dvířky jsou krbová kamna vybavena regulátory primárního, sekundárního a terciárního vzduchu pro optimální spalování.

Krbová kamna na pelety
Kamna na pelety jsou určena k vytápění obytných prostorů v různých ročních obdobích. Jsou ideální do rekreačních objektů, chat, chalup nebo jako doplňkové vytápění rodinných domů během celého roku. Doporučeným palivem jsou kvalitní pelety o průměru 6 až 8 mm o výhřevnosti 16 - 19 MJ/kg. Vytápění obytných prostor probíhá sáláním přes průhledové sklo a z vnějších povrchových částí kamen, odkud je teplo vyzařováno do prostoru. Dále konvekčním prouděním vzduchu přes trubkový výměník (pomocí ventilátoru) a kolem okrasné keramiky. Mimo typu Ecologica Idro, který je navíc vybaven vodním výměníkem o výkonu 8,5 kW pro připojení několika radiátorů.

Kamna na pelety se skládají z kvalitní litiny, průhledového skla, z okrasné sálavé keramiky a barevných dílců. Topeniště je vybaveno litinovou spalovací komůrkou s přívody spalovacího vzduchu pro ideální vyhoření pelet. Z boku litinové spalovací komůrky je umístěno zapalovací zařízení pro automatické zapálení pelet. Pod spalovací komorou se nachází popelník, který je uložen za plechovým krytem pod prosklenými dvířky (mimo typu Ecologica Idro). Tato prosklená dvířka umožňují okouzlující pohled na plápolající plameny. V přední nebo ve vrchní části kamen se nachází displej s tlačítky pro regulaci výkonu a pokojové teploty. V zadní části kamen se nachází přívod el. energie s vypínačem, vývod na pokojový termostat, kouřovod pro odvod spalin a trubka pro přívod spalovacího vzduchu do kamen. U typu Ecologica Idro jsou navíc v zadní části kamen vývody pro připojení radiátorů. Typ Ecologica Idro je také vybaven expanzní nádobou o objemu 12 l a čerpadlem. Ke všem kamnům je dodáván dálkový ovladač pro pohodlnou regulaci výkonu a pokojové teploty z vašeho oblíbeného křesla.


Kuchyňský sporák
Kuchyňský sporák je určen k vaření na plotně, pečení v troubě a k vytápění obytných prostorů v různých ročních obdobích. Je ideální do různých rekreačních objektů, chat, chalup nebo jako doplňkové vytápění rodinných domů během celého roku. Doporučeným palivem je polenové dřevo, dřevěné či hnědouhelné brikety. Vytápění obytných prostor probíhá sáláním přes průhledové sklo a z vnějších povrchových částí kamen, odkud je teplo vyzařováno do prostoru.

Kuchyňský sporák se skládá ze smaltované a opracované litiny (dveře, plášť a plotna). Topeniště je vyloženo kvalitními litinovými deskami a vybaveno ve spodní části litinovým roštem, pod kterým je umístěn popelník.

Dvířka jsou vybavena temperovaným keramickým sklem, které umožňuje okouzlující pohled na plápolající plameny a pod kterým je zabudována regulace primárního (spodní šoupátko) a sekundárního (vrchní šoupátko) vzduchu. Ve spodní části sporáku se nachází výsuvný zásobník na dřevo.



50% dotace na ekologické zplynovací kotle na dřevo ATMOS

Státní fond životního prostředí SFŽP ČR poskytuje 50% dotaci na kotle spalující biomasu s garantovanými parametry spalování a minimální účinností 80 % při jmenovitém výkonu. Dotaci mohou získat jen výrobky spadající dle ČSN EN 303-5 do 3. třídy. Tento požadavek splňují všechny naše zplynovací kotle na dřevo a kotle na pelety, a proto mohou získat následující podporu:

50% příspěvek na kotel na biomasu do výše max. 70.000,- Kč.

V případě zájmu se obraťte na příslušné krajské pracoviště Fondu, kde Vám rádi sdělí podrobnější informace.
Na www.atmos.cz v části dotace jsou nejen kontakty na kanceláře SFŽP, ale i postup a potřebné doklady k žádosti.





3. Tradiční zájem o kotle Protherm

Nová řada závěsných kotlů PROTHERM LEV
Široký rozsah výkonu, maximální efektivita spalování, vysoká kvalita zpracování, šetrnost k životnímu prostředí, to vše je základem nové závěsné řady kondenzačních kotlů Protherm. Kondenzační kotel Lev se svou dynamikou provozu a použitými technologiemi řadí ke špičce evropského trhu. Při vývoji kotle byl kladen velký důraz na snadnou obsluhu a přehlednost. Kotel překvapí svým kultivovaným chodem a nenáročnou údržbou. To vše je podtrženo moderním designem, který vhodně zapadá do každého interiéru.
Díky úzké spolupráci s renomovanými dodavateli je možné uvést na trh kvalitní výrobek za přijatelnou cenu.

Kondenzační kotle si už i u nás získávají zasloužené místo na trhu. Jejich hlavní výhodou je nepoměrně vyšší účinnost v porovnání s běžnými kotli - 106-108 %.

Tajemství jejich úspornosti je ve využití části kondenzačního tepla páry obsažené ve spalinách, čímž spotřebují o 15 % méně paliva než kotle klasické. Ceny kondenzačních kotlů jsou vyšší než klasických, je to však investice, která se vyplatí, protože se vrátí již po několika topných sezónách. Při rostoucích cenách plynu se doba návratnosti zkracuje ještě výrazněji.

Leopard druhé generace
Tento kotel je novinkou této topné sezóny a navazuje na v minulosti úspěšnou a oblíbenou řadu kotlů PROTHERM LEOPARD (výroba této řady byla ukončena již v minulém roce).

Kotel LEOPARD je výrobek zkonstruovaný na základě nejmodernějších technických poznatků vývojového oddělení firmy PROTHERM. LEOPARD je kombinovaný kotel s přípravou teplé užitkové vody průtočným způsobem a modulovaným výkonem v rozmezí 8,5 - 23 kW. Na základě těchto parametrů je možné z kotle získat až 11 litrů teplé užitkové vody ohřáté o 30 °C za minutu. Plynulá modulace výkonu spolu se snímačem průtoku teplé užitkové vody dodávají kotli špičkové vlastnosti z hlediska regulace teplé užitkové vody.

Aby bylo možné uspokojit široké spektrum uživatelů, je kotel LEOPARD vyráběn ve dvojím provedení - verze "komínová" s přirozeným odvodem spalin do komína (LEOPARD 24 BOV) nebo verze "turbo" s nuceným odvodem spalin (LEOPARD 24 BTV). Design kotle vychází z již delší dobu prodávaného kotle řady RYS, odlišuje se však způsobem ovládání. LEOPARD zaujme zákazníka svými kompaktními rozměry a především velice příznivou cenou (24 BOV Kč 20 400,- a 24 BTV Kč 22 400,- bez DPH). I přes to, že se jedná o novější typ kotle s digitálním ovládáním, je cena shodná s cenou kotlů RYS.

Toto podtrhuje fakt, že firma PROTHERM nabízí svým zákazníkům na českém trhu velice široký sortiment plynových kotlů a je jen na zákaznících, jaký typ kotle si zvolí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.