logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

SAZKA ARENA z trochu jiného pohledu

Víceúčelová hala Sazka Arena bude patřit mezi nejmodernější a nejlépe vybavené stánky tohoto druhu v Evropě a TZB je tam hodně zajímavé.

Reklama

Snad každý již to četl a slyšel: SAZKA ARENA nabídne 16 300 míst a gigantický osmihran Jumbotron video scoreboard nad ledem. Kromě toho nabídne restaurace, bary, fast foody. Dvě VIP patra mají vlastní privátní parking, restauraci, bary a vlastní vstup. Nachází se zde také 67 luxusních sedacích míst pro 12 osob s vlastním barem, PC a trezorem na dokumenty. Víceúčelová SAZKA ARENA bude patřit mezi nejmodernější a nejlépe vybavené stánky tohoto druhu v Evropě. Je inspirována kanadsko-americkou NHL.

11.3.2004 bylo na staveništi ještě daleko k počítačovým modelům haly, ale mnohem blíže než bychom podle zpráv o zpoždění počátku výstavby čekali.


Obr. 1: Model

Obr. 2: Model

Obr. 3: Stav 11.3.2004

Obr. 4: Stav 11.3.2004

Cílem má návštěvy však nebylo to, co je ze stavby vidět nad zemí, ale to co se skrývá pod ní - TZB. I sama ledová plocha je již v úrovni cca -5,50 m. Zvu Vás nyní na prohlídku 2 suterénů i technického podlaží pod nimi.

Obr. 5 - z hlediska zdravotních instalací je nejvýraznější vnitřní kanalizace. PE svařované potrubí Geberit je zde možno vidět od průměru 50 do v budově výjimečných 500 mm. Rozsáhlá síť potrubí zavěšená pod stropem suterénu (obr. 6) by mohla být příkladem pro výuku skládání průměrů a tvarovek. Potrubí zavěšené pod stropem restauračního zařízení je zvukově izolováno (obr. 7).



Obr. 5: Kanalizace pod stropem 2. suterénu

Obr. 6: Kanalizace, čisticí kus, protipožární manžety

Obr. 7: Izolace kanalizace Geberit v gastru pod stropem

Obr. 8: Přečerpávání kanalizace

Významná část kanalizace je přečerpávána. Čerpacích stanic je několik v různých velikostech. (obr. 8, 9). Vzhledem k tomu, že v části přečerpávané kanalizace sbírají vodu, ve které se mohou vyskytovat různě velké mechanické nečistoty, připravila si montážní firma (UNO Praha s.r.o.) před čerpadla atypický usazovací T kus s možností vypuštění nečistot. (obr. 10)


Obr. 9: Přečerpávání kanalizace

Obr. 10: Odlučovač mechanických nečistot
před přečerpáváním kanalizace

Rozsáhlý systém vytváří i potrubí požárního vodovodu. Na obr. 11 - podzemní garáže haly - pod stropem systém ocelové potrubí se sprinklery. Na obr. 13 je vidět vyústění přepadu pro hydranty do jímky. Prostupy potrubí jsou chráněny protipožárními manžetami. (obr. 12)


Obr. 11: Sprinklery v garážích

Obr. 12: Požární průchody

Počet gastronomických provozů je skutečně značný a vybavení moderní (obr. 14, 16). V době mé návštěvy již byla voda a kanalizace hotova, ale zde panoval ještě čilý stavební ruch dalších profesí. Odlučovače tuků pro gastroprovozy jsou umístěny rovněž v suterénu (obr. 15).


Obr. 13: Přepady hydrantů

Obr. 14: Gastro

Obr. 15: Odlučovače tuků

Obr. 16: Gastro

Obr. 17: Gastro

Na stavbě je možno vidět drahé a moderní instalační materiály. O to více zaráží, že i tady se s nimi zachází všelijak a je možné vidět montáž, která nezaslouží nic než kritiku. Na obr. 17 je zařízení gastro provozu - potrubí CPVC na vodu Friatec - potrubí na povrchu, špatně vyměřené vzhledem k zařizovacímu předmětu a tudíž křivé, bez krytí a izolace.


Obr. 18: ZP - sportovci

Obr. 19: Bazén pro sportovce

Obr. 20: WC návštěvníků

K vybavení rozsáhlého zázemí sportovců (obr. 18) patří i relaxační bazén (obr. 19). Hygienická zařízení pro běžné návštěvníky jsou účelná (obr. 20).

Sestup do hlubin dalšího suterénu - technického podlaží nebyl sice jednoduchý, ale rozhodně stál za to. To, co chybělo prostorům na výšku, nahradil rozsah. Obrovské prostory s množstvím trubek všeho druhu by se daly považovat za potrubní ráj.

Na své by si při prohlídce přišly i profese vytápění a chlazení, ale i prohlídka zdravotních instalací mi zabrala přes tři hodiny (obr. 22, 23, 24).


Obr. 22: Technický suterén

Obr. 23

Obr. 24

Na závěr prohlídky jsem já a nyní i Vy můžete vidět zajímavost - sněhovou jámu. Jedná se o nevelký prostor v přímé návaznosti na hlavní halu s ledovou plochou. Na mříž nad jámou nahrnují rolby pro úpravu ledové plochy sníh, v jámě bude hladina teplé vody. Voda ze sněhu roztaje a přepadem z jámy odtéká do kanalizace.


Obr. 21: Sněhová jáma

Více informací pro fanoušky hokeje najdete na www.mshokej2004.cz, více informací o technologiích TZB, které v hale jsou, najdete na našem portálu v dalších víkendových komentářích.

Děkuji jednatelce společnosti UNO Stavba s.r.o. Ing. Ivě Kubišové (www.unopraha.cz) za zprostředkování návštěvy na stavbě a stavbyvedoucímu p. Vosátkovi za jeho velkou ochotu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.