logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Větrací jednotka Geniox – když vše dokonale pasuje

Systemair představuje novou řadu větracích jednotek budoucnosti Geniox. Spojení slov Genius a Oxygen není náhodné a má vztah k 44 letů inovacím, kterými Systemair cílil na vytvoření silného a zdravého srdce větracího systému. Geniox je větrací jednotkou s mimořádnými schopnosti, která vytvoří v budovách zdravé a příjemné vnitřní klima. Systemair nabízí dva typy těchto jednotek, Geniox a Geniox GO.

Geniox nabízí možnost přizpůsobit větrací jednotku zcela danému projektu. Jednotka je navržena v mimořádně flexibilních modulech a to vám dá svobodu zvolit si přesně takové funkce, které potřebujete. Geniox GO je předkonfigurovaná, kompaktní vzduchotechnická jednotka. Jde o standardizované řešení, které vám umožní rychlou a snadnou volbu, objednání i dodání. Stále je možné jednotku upravit tak, aby odpovídala požadavkům projektu.

Celá řada Geniox je certifikována společností Eurovent. Certifikát Eurovent je zárukou, že vzduchotechnické jednotky Geniox splňují všechny uváděné technické parametry v maximální možné míře.

Hlavní parametry vzduchotechnických jednotek Geniox

  • 14 velikostí s průtoky 750-70.000 m3/h (0,2-19 m3/s)
  • Rotační regenerační výměník, glykolový okruh, deskový křížový nebo protiproudý rekuperátor
  • EC motory IE4, PM motory IE4 nebo AC motory IE3
  • Ventilátory s volnými oběžnými koly
  • Filtry s třídami: G4, M5, M6, F7, F8, F9 nebo F7 City-Flo
  • Vodní / elektrický ohřívač, vodní / přímý chladič, přepínací výměník ohřev / chlazení
  • Integrované reverzibilní tepelné čerpadlo
  • Včetně nebo zcela bez řídicího systému
  • Vnitřní nebo venkovní instalace
  • Eurovent certifikováno
Obr.  1: Geniox, plášť
Obr. 1: Geniox, plášť
Obr.  2: Geniox, komponenty
Obr. 2: Geniox, komponenty

Podívejte se na animaci

Konstrukce pláště

Dokonalá eliminace tepelných mostů a minimalizace tepelných ztrát je zajištěna panely nové generace. Vnitřní část panelu je oddělena od vnějšího izolací z minerální vlny tloušťky 60 mm a hustoty 60 kg/m3. Práškově lakované ocelové plechy (0,8 mm) nebo Aluzinc AZ 185 zajišťují odolnost proti korozi třídy C4 dle EN ISO 12944-2. Rám a konstrukční profily s tloušťkou oceli 1,0/1,5mm jsou pro vysokou odolnost proti korozi na povrchu opatřeny nátěrem. Nové materiálové provedení rohovníků z odlitků ABS zajišťuje minimální tepelné mosty.

Parametry plášťové konstrukce dle Eurovent (EN 1886)

  • Tepelné mosty TB2
  • Prostup tepla T2
  • Mechanická pevnost D1
  • Těsnost L2 (Negativní tlak: -400 Pa, Pozitivní tlak: +700 Pa)
  • Útlum pláště: 125Hz/17dB, 250Hz/24dB, 500Hz/27dB, 1000Hz/28dB, 2000Hz/28dB, 4000Hz/32dB, 8000Hz/40dB
Obr.  2 Geniox, rozsah průtoku vzduchu
Obr. 2 Geniox, rozsah průtoku vzduchu

Komponenty

Ventilátory s volným oběžným kolem mají účinnost až 75 % a nízkou hladinu hluku. Ventilátor může být dodán s EC motorem (IE4), PM motorem (IE4) nebo AC motorem (IE3). Oběžné kolo a motor jsou staticky a dynamicky vyvážené.

Rotační regenerační výměník tepla je dostupný ve 3 provedeních: Kondenzační, sorpční hybridní a sorpční výměníky tepla. Obecně platí, že rotační výměník tepla má vysokou účinnost od 75 % do 87 % v závislosti na provozních podmínkách, zpětně získává vlhkost a má nejmenší nároky na prostor.

Deskový výměník tepla je dodáván ve 3 typech: standardní, vysoce účinný a protiproudý. Obecně platí, že výměník tepla má vysokou účinnost. Odděluje toky vzduchu a tím brání přenosu pachů do přívodního vzduchu. Mezi oběma proudy vzduchu nedochází k přenosu vlhkosti.

Standardní křížový deskový výměník má účinnost až 65 %.

Vysokoúčinný křížový deskový výměník má účinnost až 75 %.

Tyto dva typy jsou dodávány ve dvou variantách: Jeden vyrobený z hliníku pro komfortní prostředí a jeden vyrobený z korozi odolného hliníku potaženého plastovou vrstvou což je vhodné pro agresivní prostředí.

Protiproudý deskový výměník má účinnost až 90 % a dodává se pouze v hliníku. Výměníky tepla jsou vybaveny obtokem pro regulaci kapacity a mají vestavěnou vaničku pro odvod kondenzátu.

Glykolový výměník má účinnost až 70 % a používá se tam, kde musí být dva proudy vzduchu zcela odděleny nebo kde jsou průtoky vzduchu vzájemně od sebe vzdáleny.

Konečná tepelná úprava vzduchu je zajištěna klasickými komponenty ohřívač a/nebo chladič. Ohřívač může být vodní, elektrický nebo s využitím kondenzace chladiva. Chladiče v provedení vodním nebo výparníkovém.

Přepínací výměník je kombinací obou typů a umožňuje jak ohřev, tak chlazení. Obvykle se používá v kombinaci s tepelnými čerpadly.

Klapky vyhovují třídě těsnosti 4 C dle EN 1751: 2014. Klapky mají protiběžně otáčející se aerodynamicky tvarované listy z hliníku, které zajišťují nízkou tlakovou ztrátu v otevřeném stavu.

Deskový kompaktní filtr je základní třída filtru G4 dle EN 779: 2012 s krátkou konstrukční délkou. Je navržen na principu skládaného filtru.

Kapsový filtr je filtr, který poskytuje velkou filtrační plochu. Filtr má dlouhou životnost a tím i celkovou hospodárnost. Filtr lze dodat ve třídách filtrů G4, M5, M6, F7, F8, F9 a F7 City- Flo podle EN 779: 2012. F7 City-Flo je filtr s částicí a molekulární filtrací speciálně navržen pro použití v městských oblastech a oblastech s velkým provozem.

Zvlhčovač je vyroben jako kompletní jednotka, která obsahuje zvlhčovací prvky, zásobník a rám z nerezové oceli AISI 304, cirkulační čerpadlo, regulační ventily zkrápění, přepad, odvzdušňovací regulační ventil, plovákový ventil pro řízení přívodu vody do zásobníku a ventilu pro vyprázdnění zásobníku.

Tepelné čerpadlo je integrovaný systém reverzibilního tepelného čerpadla zabudovaný do jednotky. Systém se skládá z reverzibilního tepelného čerpadla (chladivo R410A) a rotačního výměníku tepla. Jednotka je vybavena dvěma scroll kompresory a chladicí / topný výkon je plynule proměnlivý v rozsahu 5 % až 100 %. Tepelné čerpadlo je vybaveno kompletním řídicím systémem.

Tlumič hluku je absorpční kulisový tlumič. Používá se ke snížení hladiny akustického výkonu z klimatizační jednotky do potrubního systému.

Řídicí systém

Kompletně přednastavený regulační systém založený na regulátorech Corrigo. BMS komunikace je nastavitelná přes ovládací panel; BACnet IP nebo MS/TP, Modbus RTU / RS485 nebo TCP/IP. Systemair Connect nabízí přístup do cloudu pro monitorování a kompletní kontrolu nad Vaší jednotkou. Geniox může být dodán i bez řídicího systému.

Obr.  3 Geniox, BMS kominukace
Obr. 3 Geniox, BMS kominukace

Závěr

Kompletní řešení potřeb moderních budov z hlediska větrání a klimatizace je skloubeno do podoby jednotek Geniox. Věříme, že tyto jednotky najdou uplatnění a budou dokonale pasovat i do staveb v České republice.

Více informací najdete na stránkách www.systemair.cz nebo v on-line katalogu.


Systemair, a.s.
logo Systemair, a.s.

Firma se zabývá výrobou a dodávkou vzduchotechnických výrobků. Náš široký sortiment zahrnuje vzduchotechnické jednotky, rezidenční větrací jednotky, ventilátory, vzduchové clony, sálavé panely, ventilátorové ohřívače, distribuční elementy a požární ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.