logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Opustil nás Ing. Vladimír Jirout

Dne 28.2.2018 zesnul Ing. Vladimír Jirout (nar. 1943). Jeho jméno bude navždy spojeno s oborem vytápění, projektováním vytápění, problematikou expanzních a tlakových nádob, spalinových cest - komínů, normotvornou činností, velkým množstvím odborných přednášek a článků, činností v redakčních radách aj.

Reklama


Každého, kdo měl tu čest se s Ing. Jiroutem setkat, musela zaujmout jeho doslova encyklopedická paměť a přehled o vývoji a stavu technických norem. V tomto směru budou jeho schopnosti současné praxi velmi chybět. Jako člen několika technických normalizačních komisí vždy důsledně dbal na používání přesného názvosloví, což se v dnešní době používání překladů norem z cizích jazyků bohužel tak zásadně, nedodržuje.

Ing. Vladimír Jirout patří k těm, kteří si svůj obor prakticky vybrali již během studií na střední škole a od maturity v něm vytrvali po celých život.


TZB-info s Ing. Jiroutem uskutečnilo interview 14.12.2002 a položilo mu několik otázek.

Kdo byl Vašim učitelem?

Bylo jich určitě více. Podle mne nelze pojem vzor a učitel oddělovat. Na škole a těsně po ní to byl zcela určitě profesor Mašťovský, který také spolupracoval již s mým dědem a strýcem. Jeho motto: "fyzika funguje" je nepřekonatelné. Později také Dr. Lážňovský s nepřeberným množstvím nápadů a originálních řešení. A také mí první "šéfové" Vladimíři Král a Havránek říkávali: projektantovi se vždycky nadává (používali i tvrdší výrazy), ale to ti nesmí vadit - musíš se snažit, abys dělal tak, aby ses nemusel za výsledek stydět sám před sebou. A toho jsem se snažil vždycky držet.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?

Ač se cítím především technikem, domnívám se, že to bylo v oblasti organizační a legislativní. Přičinil jsem se, aby Zařízení pro ústřední vytápění se stalo k 1.1.1976 oficiálním průmyslovým oborem (pod číslem 484). V té době to znamenalo, že se stalo položkou státního hospodářského plánu a položkou plánu rozvoje vědy a techniky se všemi důsledky. I když se mi od té doby ledacos povedlo, tak asi tuto skutečnost už nepřekonám.

Obr. Ing. Vladimír Jirout v listopadu 2015 při exkurzi v Dolních Vítkovicích u Vysoké pece č. 1, během tradičního Topenářského školení.
Obr. Ing. Vladimír Jirout v listopadu 2015 při exkurzi v Dolních Vítkovicích u Vysoké pece č. 1, během tradičního Topenářského školení.

Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?

Vždycky jsem se snažil o optimální technická řešení pro daný případ s přihlédnutím i k hlediskům ekologickým a ekonomickým. Dnes však zpravidla rozhoduje okamžitý obchodní výsledek i za cenu toho, že se následně konečné uvedení zařízení do bezpečného a ekonomicky a ekologicky přijatelného provozu i několikrát prodraží.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?

Cykloturistiku, dějiny starého Řecka a přemyslovské doby.

Celé interview je na adrese: http://www.tzb-info.cz/1286-vladimir-jirout-povazuji-vstup-do-eu-za-nutnost

V roce 2002 Ing. Jirout ještě netušil, že bude mít zásadní podíl například na rozšíření výpočetního software na komíny KESA ALADIN, který patří k nejvíce využívanému. Ale i před ním dokázal za pomoci mnohem jednodušších pomůcek zpracovávat návrhové křivky komínů pro krby a kamna.

Osobně jsem s Ing. Vladimírem Jiroutem často vedl spory v tom, že jeho články jsou minimalistické. Jeho zásadní názor byl ten, že je zbytečné v článcích uvádět balast. Přednášel a psal pro odborníky a tyto vlastnosti očekával i od ostatních.

Sbohem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.