logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak ochránit dům i venkovní prostory před mrazy?

Topné kabely neslouží jen k příjemnému tepelnému komfortu v interiéru. Skvělou službu odvedou i venku.

Nenechte zamrznout zdroj vody

Hledáte cesty, jak zabránit zamrzání potrubí v domě, či na chatě? Řešením je právě použití topných kabelů se zvýšenou ochranou. Díky instalaci okolo potrubí, nedojde k omezení průtoku vody a můžete předejít vážným následkům z poškození trubek rozpínajícím se ledem. Je na vás, zda budete topné kabely kolem potrubí ovíjet, či je povedete souběžně. Potrubí je možné chránit topnými kabelovými okruhy i dvoužilovými Defrost kabely. U těchto kabelů není termostat součástí okruhu, je nutná vhodná regulace, například průmyslový termostat s odděleným čidlem.

Braňte střechu a okapy

Další možností, jak efektivně využít topný kabel, je jeho použití v zimě jako ochranného prostředku okapů a střech před poškozením. Námraza může vést nejen k defektům okapů samotných ale i na fasádě. Padající rampouchy navíc mohou ohrozit i obyvatele domu. Instalací topných kabelů zamezíte zamrznutí tekoucí vody a ochráníte tak svůj dům před poškozením. Využívají se odporové topné kabely především z důvodu finanční nenáročnosti, je však možné použít i samoregulační kabely. Pro běžné okapy a svody se instaluje topný příkon 30W/m, ve vyšších nadmořských výškách se doporučuje alespoň 60 W/m . Praktičtější je použít kabel s nižším příkonem a zavést jej do okapu vícekrát a pokrýt větší plochu, než použít výkonnější kabel a instalovat jen jednu žílu. Topný kabel upevníte k okapu plastovými příchytkami. Proti námraze lze chránit i střechy (střešní úžlabí, okraje střech) a další místa, kde vzniká riziko škody.




Neklouzejte na vlastním pozemku

Topné kabely ale oceníte i na příjezdových cestách, schodech či chodnících. Již žádné pracné solení či rozhazování štěrku, aby někdo neuklouzl po ledovce na vašem pozemku. Vyhřívání lze provést pomocí topného okruhu. U chodníků a ploch, kde není vysoká zátěž, se topný prvek umisťuje do pískového lože nebo do betonové desky. U schodů či teras se kabel pokládá do lepícího tmelu. U pojízdných komunikací se doporučuje umístit topný prvek do betonové desky, aby byl chráněn před poškozením při vysoké zátěži.

Dostupné varianty topných kabelů

Pro aplikaci do venkovních ploch lze tedy volit mezi jednožilovým topným okruhem se zvýšenou ochranou, dvoužilovým Defrost kabelem, a samoregulačními topnými kabely, které mění svůj výkon v závislosti na okolní teplotě. Tyto topné kabely jsou určeny zejména pro ochranu potrubí nebo střešních okapů a svodů před mrazem i sněhem. Na rozdíl od ostatních variant lze samoregulační kabely krátit na libovolnou délku. Zatímco klasický topný kabel topí v celé délce stejně a případné zablokování odvodu tepla v některé jeho části vede k místnímu přehřívání, konstrukce samoregulačních kabelů zajišťuje automatickou regulaci topného výkonu v závislosti na okolní teplotě a to v kterémkoliv místě jeho délky. To znamená, že si sám hlídá okolní teplotu a topí jen tam, kde je aktuálně třeba.

Podívejte se na kompletní nabídku topné techniky na E1.cz.


K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.