logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Konference Vytápění Třeboň 2017 – vybrané zajímavosti

Co má společného Třeboň, Roháč a vytápění? Tradici, věrnost městu a spokojenost s prostředím. Ing. Vlastimil Mikeš za generálního sponzora Korado a.s. oceňuje prestižnost a výjimečnost konference a jako tradiční český výrobce považuje téměř za svoji povinnost konferenci podporovat.

Reklama


KORADO, a.s., generální partner konference Vytápění Třeboň 2017, představila novinky

Na co se mohou zákazníci těšit? Jako zásadní novinku zavede Korado v roce 2018 do výroby centrální větrací jednotky s rekuperací, čímž naváže na původní výrobní program v České Třebové, sídle společnosti, který byl ukončen před dvaceti lety. V současnosti je řízené větrání prakticky nutné, a tak na toto bude Korado a.s. reagovat. Zajímavá zlepšení však provází prakticky všechny výrobky. Připravuje se například nová generace podlahového konvektoru, s většími výkony, s tiššími a úspornějšími ventilátory. Digitální dálkové řízení výrobků je trendem, do kterého se Korado rovněž zapojuje.

TZB na univerzitách - o obor je velký zájem v ČR i SR a na všech fakultách

prof. Ing. Dušan Petráš, PhD. za Slovenskou společnost pro techniku prostředí, která vznikla v roce 1990, neustále udržuje velmi těsný vztah s českou Společností pro techniku prostředí. Projevuje se to například i vzájemnou účastní přednášejících na akcích v Čechách a na Slovensku. Prof. Petráš je současně i vedoucím katedry TZB na STU Bratislava. V roce 2016 fakultu TZB úspěšně absolvoval již 1200 absolvent. V současnosti je o TZB na Slovensku velký zájem a tak roste počet studentů.

Prof. Karel Kabele, CSc., předseda české STP a vedoucí katedry TZB na stavební fakultě ČVUT Praha, ocenil aktivitu komunity TZB. Po letech stagnace stavu členské základy v poslední době roste zájem o členství, přichází noví mladí lidé, kteří mají možnost i vytvářet zcela nové odborné sekce a realizovat své nápady v souladu s potřebami praxe. Velkou injekcí pro TZB bylo otevření UCEEB (Univerzitního centra energeticky efektivních budov) v Buštěhradu. Po letech jsou zde k dispozici zcela moderní laboratorní podmínky.

Doc. Ing. Jiří Hirš, CSc., vedoucí ústavu TZB Stavební fakulty VUT V Brně, si cení konference Vytápění pro osobní kontakty. Mezi odborníky s léty praxe přichází na konferenci mladí s novými, inovativními myšlenkami, což je velmi nutné. Zájem o obor TZB mírně roste a případné poklesy jsou na jiných stavebních oborech. Pro TZB je to výhoda, neboť lze zpřísňovat kritéria studia, vybírat mezi zájemci o studium.

Doc. Vladimír Zmrhal, Ph.D. je vedoucím Ústavu techniky prostředí na fakultě strojní ČVUT, ale současně i šéfredaktorem časopisu VVI, který patří Společnosti pro techniku prostředí. Od roku 2014 je časopis zařazen do mezinárodní databáze Scopus, což je důležité z hlediska posuzování významu publikovaných článků z hlediska hodnocení výzkumu a vývoje. Záměrem je rozšířit publikační činnost formou Edice VVI pro nízkonákladové odborné publikace, které by jinak pravděpodobně nebyly vydány, ale které budou významnými pomůckami pro praxi.

Výběr z firemních zajímavostí


REGULUS spol. s r. o.

Společnost Regulus v letošním roce slaví 25 let od svého vzniku. Stejně jako v předchozích letech jsme se rozhodli být partnerem konference Vytápění. Pro letošní ročník jsme připravili odborný příspěvek v sekci Využití obnovitelných zdrojů energie týkající se kombinovaného zdroje s tepelným čerpadlem. Představujeme tak koncept pro řešení vytápění budov s téměř nulovou spotřebou energie, tedy standardu, který bude nutno plnit po roce 2020 u všech nově stavěných budov.

Z našeho sortimentu představujeme některé novinky, jako je tepelné čerpadlo vzduch-voda EcoAir 520M s invertorem, příslušenství k tepelným čerpadlům, kombinované akumulační nádrže HSK PV se dvěma nerezovými výměníky vhodné pro fotovoltaické elektrárny. Dále představujeme akční sestavy využívající tepelných čerpadel, solárních systémů nebo kombinace dalších zdrojů. Na všechny sestavy lze uplatnit některou ze státních, či evropských dotací.

Všechny novinky naleznete na www.regulus.cz



Schiedel, s.r.o.

Schiedel KINGFIRE v novém designu

Krbový modul pro komfortní bydlení s energetickou efektivitou

Schiedel KINGFIRE je prefabrikovaný modul, jehož srdcem je integrovaná krbová vložka s výkonem 3-7 kW, provozována jako nezávislá na přístupu okolního vzduchu. Modul je dodáván v několika variantách. Moderní řešení, design a případné následné úpravy modulu odpovídají náročným požadavkům projektantů, architektů i zákazníků pro použití modulu Schiedel KINGFIRE také v moderních nízkoenergetických i pasivních domech. Jedná se o konstrukčně unikátní řešení, které sdružuje spotřebič a komín do jednoho celku, samozřejmostí je rovněž integrace přívodu spalovacího vzduchu.

Prémiová kvalita a variabilita

Pokročilé technologie zajišťují nejen správné spalování, ale všechny díly a součásti jsou navrženy a vyrobeny tak, aby splňovaly nejpřísnější požadavky na funkci, obsluhu i celkový vzhled. Kromě vlastních užitných vlastností se modul ve všech variantách vyznačuje osobitými designovými prvky a získal proto řadu prestižních ocenění jako Red Dot Design Award 2016, PLUS X Award a další. Modul Schiedel KINGFIRE je již v základním provedení dodáván jako vzhledově nadstandardní výrobek. Systémové keramické doplňky dotvoří dokonalý finální vzhled v každém moderním interiéru. A samozřejmě stále nabízí dostatečný prostor pro vlastní kreativitu.

Úspora místa v dispozici bytu

Vlastní modul zabírá pouze 0,3 m2 a tím ušetří drahou podlahovou plochu pro jiné účely. Vlastní modul Schiedel KINGFIRE má půdorysné rozměry pouze 550 x 550 mm.

Více informací na stránkách www.schiedel.cz



BRILON a.s.

Kondenzační kotle Geminox THRs DC - komplexní řešení pro moderní rodinné domy

Kondenzační kotel Geminox - model THRs DC
Kondenzační kotel Geminox - model THRs DC

Samostatnou kategorií v nabídce vysoce úsporných kondenzačních kotlů Geminox je model THRs DC. Název THRs je odvozen z francouzského Trés Haut Rendement = velmi vysoká účinnost, ve spojení s řídicí jednotkou Siemens LMS. Označení DC znamená Double Circuit = dva okruhy. Dlouholeté zkušenosti výrobce spojené s důsledným průzkumem trhu a trvalou péčí o zákazníky umožnily vyvinout jedinečný výrobek, který úspěšně splňuje veškeré požadavky moderního bydlení v rodinném domě:

  • vytápění přímého topného okruhu (obvykle topná tělesa)
  • vytápění směšovaného topného okruhu (obvykle podlahové vytápění)
  • příprava teplé vody pro 1 – 2 koupelny s možností cirkulace
  • solární systém přípravy teplé vody
  • možnost ohřevu bazénu

Kotel THRs DC je speciálně optimalizován pro použití v moderních domech a je nabízen s výkonovým rozsahem 1-10 kW, 2-17 kW a 5-25 kW. Kotel THRs DC je plně vybaven všemi potřebnými hydraulickými a regulačními prvky včetně kabeláže.

Více informací na www.brilon.cz


Siemens, s.r.o.

Poruchová signalizace Kotelník 1

Nová poruchová signalizace Kotelník 1
Nová poruchová signalizace Kotelník 1

Firma Siemens uvádí na trh novou poruchovou signalizaci Kotelník 1 určenou pro kotelny, strojovny s různými zdroji tepla a výměníkové stanice. Jedná se o moderní poruchovou signalizaci, která reflektuje požadavky norem pro provozování kotelen a strojoven se zdroji tepla. Její předností je snadná instalace i uvedení do provozu.

Níže Vás seznámíme se základními vlastnostmi produktu. Poruchová signalizace Kotelník 1 umí současně monitorovat čtrnáct hodnot a vyhodnocovat podle nich poruchy. V základu můžeme rozdělit monitorování poruch na dva typy – binární a analogové.

Podrobné informace jsou přehledně k dispozici na webových stránkách www.siemens.cz/kotelnik.


KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.


Firma KOTRBATÝ V.M.Z., tradiční výrobce sálavého vytápění, prezentuje na konferenci Vytápění Třeboň 2017 novou řadu vodních sálavých panelů určených pro vytápění malých prostor KSP to go. Stejně jako Coffee to go můžete jednoduše vzít a jít, KSP to go můžete jednoduše vzít a nainstalovat. Všechny potřebné komponenty budou dostupné na velkoobchodu k okamžitému odběru. Výrazně se tak zkrátí dodací doba.

Konstrukce panelu byla optimalizována tak, aby pro instalaci nebyl nutný komplikovaný projekt a aby ho dokázal nainstalovat a zprovoznit každý. Sálavý panel je možné zapojit do libovolné otopné soustavy úplně stejně a možná i snadněji, než klasická otopná tělesa. Pouze podle rozměrů místnosti zvolíte délku a podle stavu obálky budovy šířku sálavého panelu, vyberete z jednoduchého katalogu o třinácti položkách, objednáte a téměř obratem odeberete. Jednou ze třinácti položek je i na panel z boku nacvaknutelné LED osvětlení, které může jednoduše vyřešit případné kolize se stávajícím osvětlením.

Zavěšují se na stropní konstrukci. Nejvíce se hodí do malých prostor, kde je nedostatek místa pro klasická otopná tělesa pod okny díky pracovním stolům, regálům, skříním, nebo do míst, kde není požadavek na vytápění celého prostoru, ale pouze specifických míst (např. ponk v garáži).

Veškeré detaily a další výhody se již brzy dozvíte na stránkách TZB-info a od července i na nové internetové adrese určené pouze pro tento výrobek ksp2go.com. Již nyní je k dispozici samostatná emailová schránka k tomuto produktu cz@ksp2go.com.


Honeywell spol. s r.o.

Honeywell je americká globální společnost, přední světový výrobce a dodavatel špičkových speciálních technologií na většinu světových trhů. V oblasti TZB nabízí široký sortiment produktů zejména pro termostatickou regulaci otopných těles, elektronickou regulaci prostorové teploty včetně zónových systémů Connected Home s mobilním přístupem, pro hadraulické vyvažování topných a chladicích soustav, napouštěcí armatury, detektory plynů, požární alarmy, domovní zabezpečovací systémy, automatizované systémy řízení budov, plynové armatury a zapalovací automatiky pro kotle a mnoho dalších.

Mnoho spokojených uživatelů po celém světě rovněž oceňuje vysoce kvalitní armatury pro zdravotechnické aplikace – odkalovací filtry pro pitnou a dešťovou vodu, redukční ventily, oddělovací členy pro zabránění zpětnému nasátí znečištěných tekutin do vodovodního řadu a regulační ventily pro cirkulační okruhy teplé vody.


Bosch Termotechnika s.r.o. , obchodní divize Buderus

Nová tepelná čerpadla Buderus Logatherm WLW196i

Ing. Jana Bačkovská, Ing. Jan Lapka

Tepelné čerpadlo Logatherm WLW196i Comfort
Tepelné čerpadlo Logatherm WLW196i Comfort

Tepelná čerpadla se na českém trhu stávají stále oblíbenějším zdrojem tepla. Nejsou závislá na dodávce plynu nebo tuhých palivech. Je to úsporný zdroj tepla vhodný do novostaveb, ale i do rekonstrukcí rodinných případně bytových domů. Značka Buderus udává vize v tomto odvětví a svými produkty plní náročné požadavky trhu. Již tak široký sortiment tepelných čerpadel doplňujeme o designovou řadu Buderus Logatherm WLW196i.

Jedná se o kompaktní tepelné čerpadlo vzduch/voda s invertorovou technologií dosahující topného faktoru až 4,93 při A7/W35. Nabízíme ho ve čtyřech variantách 6/8/11/14. Toto označení odpovídá svou hodnotou výkonu při venkovní teplotě -7 °C a výstupní teplotě vody 35 °C. Díky invertorové technologii tepelné čerpadlo Logatherm Buderus WLW196i přizpůsobuje topný výkon aktuální potřebě objektu, a to již od 2 kW. Možnost reverzibilního chodu tepelného čerpadla navíc umožňuje chlazení v letních měsících.

Tepelné čerpadlo WLW196i se skládá ze dvou jednotek, vnitřní IDUi a venkovní ODU. Z venkovní jednotky, ve které se nachází hermeticky uzavřený chladivový okruh, proudí do objektu již topná voda, která je dále distribuována do celého topného systému. Vnitřní jednotka má přední kryt vyrobený z vysoce odolného Titanového skla v černé barvě a dodáváme ji ve třech různých variantách. Provedení Comfort nebo Light je určeno pro montáž na stěnu a provedení T190 Comfort pro stacionární instalaci.


BELIMO CZ spol. s r.o.

Elektronický tlakově nezávislý regulační ventil EPIV
Elektronický tlakově nezávislý regulační ventil EPIV

Společnost BELIMO se již jako tradičně stala partnerem konference Vytápění, která se koná v Třeboni. Toto setkání odborníků v oblasti vytápění a chlazení je místem, kde se prezentují výsledky výzkumu, poznatků z praxe a nejnovějších trendů v tomto oboru. Společnost BELIMO v rámci této konference představuje portfolio svých výrobků určených pro oblast TOP/CHL.

Předmětem jedné z přednášek byl i trend využívat k regulaci průtoku tlakově nezávislé armatury s parametrizovatelným pohonem. Společnost BELIMO má tyto armatury také ve svém výrobním programu a jedním z těchto výrobků je i elektronický tlakově nezávislý regulační ventil EPIV.

EPIV v sobě spojuje 4 funkce v jedné, snadno osaditelné, jednotce. Měření, regulace, hydraulické vyvážení a těsné uzavření. To vše umožňuje zvýšit efektivitu při návrhu, realizaci i provozu.

Hlavními znaky této revoluční armatury jsou:
  • Časově úsporné a spolehlivé navrhování ventilů podle maximálního požadovaného objemového průtoku
  • Rychlá a snadná instalace a uvedení do provozu
  • Automatické, permanentní hydraulické vyvážení
  • Zajištění přesného množství vody při změnách diferenčního tlaku a dílčím provozu
  • Informace o měřeném průtoku v reálném čase

Nabídkou Vnom (0,35l/s – 45l/s) a možností nastavení v rozsahu 30-100% z Vnom pokrývá tato armatura 99% aplikací, kde je možné tuto armaturu použít a společně s pohonem, který je parametrizovatelný a schopen komunikovat po sběrnici MPBus nabízí komplexní řešení, které poskytuje energeticky i provozně efektivní součást systémů TOP/CHL.


Feramat Cybernetics s.r.o.


Feramat Cybernetics s.r.o. se na konferenci Vytápění 2017 představil jako partner firmy Energocentrum Plus. Na stánku zástupci firmy prezentovali především hlavní produkt v podobě prediktivní regulace (MPC) pro vytápění a chlazení budov, který nachází využití hlavně pro energeticky efektivní řízení sálavých systémů (TABS, BKT, Critall). Skutečně naměřené úspory dosahují až 23% oproti klasické ekvitermní regulaci s tím, že MPC vždy dodrží požadované zónové teploty ve zvolený čas.

Vedle toho byly prakticky poprvé představeny zcela nové služby pro tzv. „Demand Side Management“ a prediktivní řízení systémů složených z fotovoltaických panelů, akumulací, tepelných čerpadel nebo i kogeneračních jednotek. Cílem je jednak omezit přetoky elektrické energie do sítě a jednak minimalizovat náklady na vytápění/chlazení budov s maximálním využitím obnovitelných zdrojů. Vyvinuté řídicí algoritmy přinášejí úspory i v aktivním rozložení spotřeby výkonu v čase a možnosti tak snížit rezervovanou kapacitu elektřiny nebo tepla.

Nejnověji Feramat Cybernetics nabízí řízení velkých spotřebičů elektrické energie s akumulací s využitím dynamické ceny elektrické energie. Stejně tak se firma zabývá i opačnou úlohou a to rozvrhováním a plánováním výroby energie dle dynamické ceny elektrické energie (kogenerační jednotky, teplárny).

více na www.feramat.com nebo LinkedIn


TOMTON s.r.o.


Společnost TOMTON s.r.o. je mladá, dynamická česká společnost, které letos prvním rokem vstupuje na evropský trh s nadčasovými, designovými otopnými tělesy, využívající technologii vytápění na bázi proudění vzduchu, tedy konvekce.

Radiátory TOMTON jsou nové svým technologickým řešením i zakomponováním elektroniky do jejich běžného provozu. Co je však velmi odlišuje je snaha o snížení ekologických vlivů na naše životní prostředí a to jak při jejich provozu, kde je možné dosahovat až 20% úspor oproti běžným radiátorům, tak při jejich výrobě, kdy převládá snaha používat ekologické materiály nebo recyklovatelné komponenty. Díky výjimečnému řešení principu vytápění je možné přinést do interiérů nový design a nechat Váš radiátor vyniknout nebo naopak jej zakomponovat například do dřevěné nábytkové sestavy. Naše radiátory, se kterými přicházíme jsou šetrné k životnímu prostředí i vaší peněžence. Inovace, unikátnost a překrásný design, s kterým značka Tomton přichází, nám vysloužila ohodnocení ze všech nejvyšší – cenu Red Dot Design Award 2017.

Jako nový účastník konference Vytápění 2017 v Třeboni jsme velmi hrdi na to, že jsme se letos poprvé mohli stát partnery konference a podpořit ji tak. Byli jsme velmi příjemně překvapeni odbornou úrovní konference, obsahovou zajímavostí příspěvků a přátelskou atmosférou celé konference.

Oceněný radiátor TOMTON R4 cenou RedDot Design Award 2017 (vlevo detail horní mřížky, vpravo pohled na radiátor jako celek)
Oceněný radiátor TOMTON R4 cenou RedDot Design Award 2017 (vlevo detail horní mřížky, vpravo pohled na radiátor jako celek)
Oceněný radiátor TOMTON R4 cenou RedDot Design Award 2017 (vlevo detail horní mřížky, vpravo pohled na radiátor jako celek)


Umístění výměníku, řídící elektroniky a podpůrného systému proudění ohřátého vzduchu
Srdce radiátorů – hliníkový patentovaný výměník EcoCHANGER®
Srdce radiátorů – hliníkový patentovaný výměník EcoCHANGER®



Designový radiátor TOMTON R2
Designový radiátor TOMTON R3
Designový radiátor TOMTON R3

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.