logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Recyklace šedé vody ušetří lidem peníze

Česká republika je jedna z mála zemí, ve které se používá pitná voda i v kuchyních, koupelnách, na toaletách, ale i k zalévání zahrad či napouštění bazénů. Náklady na vodné a stočné jsou stále vyšší, zásoby spodních vod naopak stále klesají. Obyvatele Česka tak rostoucí finanční náklady, ale i postupné zpřísňování zákonů Ministerstva životního prostředí donutí o spotřebě přemýšlet.

Jednou z variant, jak ušetřit, je recyklace šedých vod, tedy vod, které se v domácnosti využijí, ale neobsahují fekálie a moč, tedy vody ze sprch, myček, umyvadel. Takto vyčištěnou vodu, vodu bílou, je možné následně použít například ke splachování toalet, k úklidu nebo zalévání zahrad.

K recyklaci je nutné do domu instalovat čistírnu šedých vod. Čistírny je možné využít v novostavbách nebo je instalovat do domů při rekonstrukcích. Náklady na pořízení čistírny šedých vod se pohybují v řádech desítek i stovek tisíc korun. Tím, že člověk využije jednu vodu dvakrát, ušetří náklady jak na vodné, tak na stočné. Čistírny šedých vod využívají k čištění jednak aerobní biologické procesy, jednak membránovou ultrafiltraci a někdy také UV dezinfekci na výstupu. Voda je tak po vyčištění zbavena virů a bakterií, hygienicky je zcela nezávadná a vedle dešťové vody je ideálním alternativním zdrojem místo vody pitné. „Příkladem takovéto instalace v poslední době je úpravna v projektu Skanska Botanica K3/4 na Praze 5,“ říká Zdeněk Petrů, jednatel společnosti KONCEPT EKOTECH.

Vyčištěnou je možné následně použít například ke splachování toalet, k úklidu nebo zalévání zahrad
Vyčištěnou je možné následně použít například ke splachování toalet, k úklidu nebo zalévání zahrad

I vodu dešťovou je přitom možné používat v domácnosti a nahradit jí vodu pitnou, která se používá na nevhodných místech. Zachycenou dešťovou vodu lze využít například na praní, úklid, splachování toalet nebo zalévání zahrad. „S takovým využíváním dešťové vody v domácnosti počítá již mnoho novostaveb rodinných domů v České republice. Majitelé potřebují podzemní nádrž instalovanou v nezámrzné hloubce, domácí vodárnu umístěnou nejlépe v technické místnosti a jednoduché příslušenství,“ dodává Ing. Ondřej Samek ze společnosti Nicoll Česká republika, který navrhuje konkrétní řešení právě pro majitele a stavebníky rodinných domů. Využití dešťové vody plánuje podpořit také Ministerstvo životního prostředí, které připravuje dotační program Dešťovka, díky němuž by mohli majitelé domů získat dotaci na využití vody v domácnostech.

Bližší informace o těchto ne příliš známých možnostech a technologiích mohou získat návštěvníci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH ve dnech 19. až 23. září 2017 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech, kde najdou pod jednou střechou výrobce a dodavatele několika druhů těchto zařízení a ihned na místě tak budou moci zhodnotit možnosti recyklace šedých vod.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.