logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedělní rozhovor - Použití slunečních kolektorů pro systém CZT je mnohem výhodnější než pro rodinné domy

Ing. František Samek je ředitelem firmy TEPO s.r.o. Kladno, která zajišťuje teplo pro bytové domy v Kladně. V posledních dnech firma překvapila zcela novým projektem zapojení vakuových slunečních kolektorů do soustavy centrálního zásobování teplem.

Reklama

TZB-info: Instalovat sluneční kolektory pro "paneláky" není úplně běžné. Měl jste pro Vaši realizaci nějaký vzor v republice, nebo v okolních zemích?

Ing. Samek: Ne, žádný vzor jsem neměl, nikde jsem nic podobného neviděl. Pilotní projekt modulu vakuových slunečních kolektorů propojených přímo do systému ohřevu teplé užitkové vody v soustavě CZT jsme realizovali na střeše jedné z výměníkových stanic, abych si prakticky ověřil životaschopnost této myšlenky.

TZB-info: V čem se liší Vaše realizace od těch tradičních?

Ing. Samek: Podívejte se, já nejsem odborník na tepelnou techniku, já jsem ekonom. A z toho pohledu se také na věc dívám. Když instalujete systém slunečních kolektorů např. do rodinného domku, tak je spotřeba tepla posunuta v čase oproti jeho "výrobě". Proto potřebujete zásobník. K němu je nutná izolace, složitý řídicí systém atd. Investice se stává nákladnou a její návratnost se dostává někam mezi 30 - 40 let. Moje myšlenka je založena na jednoduchém principu, kdy v každém okamžiku musím umět prodat teplo, které právě vyrábím, a žádné nemusím nikam "uskladňovat", tzv. systém JUST in TIME. V rámci pilotního projektu, který vyplynul z energetické koncepce města Kladna, jsme vytvořili modul s výměníkem o objemu 6 m3 a s osmi poli vakuových kolektorů o celkové ploše 24 m2.

TZB-info: Proč jste zvolili právě vakuové kolektory a jak jste vybírali značku kolektorů?

Ing. Samek: Výhodou vakuových kolektorů je především jejich schopnost ohřívat relativně slušně vodu i v době, kdy sluníčko plně nesvítí. Tím se odlišují od levnějších plochých kolektorů. Výběr značky jsem prováděl jednoduchým způsobem. Oslovil jsem česká zastoupení dvou silných evropských výrobců kolektorů, společnosti VIESSMANN, s.r.o a STIEBEL ELTRON, s.r.o., s poptávkou na dodávku kolektorů s perspektivou dalšího pokračování spolupráce. Dostali jsme celkem srovnatelné nabídky, z nichž jsme zvolili značku STIEBEL ELTRON.

TZB-info: Jaké jsou další technické parametry zařízení?

Ing. Samek: Na instalované kolektory je připojeno celkem 320 bytů v modulu výměníku o objemu 6 m3. První výsledky po několika dnech používání ukazují, že kolektorová pole špičkově dosahují až 17 kW výkonu a ve slunečném dni dodávají až 155 kWh tepelné energie pro předehřev teplé užitkové vody pro byty. Vodu v modulu ohřívají z 9°C asi na 25°C. Ani v době minimálních odběrů vody teplota vody nepřesáhla 50°C. Z dosavadních výsledků se ale rozhodně nedají dělat žádné závěry. Výsledky budeme mít až po vyhodnocení letní sezony, tedy na podzim.

TZB-info: V čem je projekt pilotní?

Ing. Samek: Je to praktické vyzkoušení poměru instalované kolektorové plochy k možnému počtu připojených bytů. Samozřejmě, že všechno se dá spočítat. Ale já dávám přednost praktické ověření formou modulu, po jehož vyzkoušení ho mohu aplikovat na další výměníkové stanice, kterých má naše společnost v Kladně 130. Přestože nám to technici od německého dodavatele kolektorů nevěřili, dnes mohu konstatovat, že pro 6 m3 výměníkový modul si mohu dovolit použít nejen 24, ale beze strachu i 36 m2 plochy vakuových kolektorů.

TZB-info: Jaké hlavní výhody projektu vidíte v ekonomické oblasti?

Ing. Samek: Ty jsou zcela zřejmé. Používám stávající výměník s jeho vlásenkou, stávající regulaci. Přidám pouze kolektorová pole s čerpadlem a potrubím. Přitom nosné konstrukce i celou instalaci jsme prováděli ve vlastní režii. Vyvolané náklady jsou tedy minimální. Dá se tedy říci, že se jedná o nákladovou optimalizaci. Protože každá optimalizace může mít podle mého názoru jenom jedno hledisko nebo kritérium a tím musí být v tomto případě investiční náklady.

TZB-info: Jak velká byla celková investice?

Ing. Samek: Čísla nemáme ještě souhrnně vyhodnocena, ale celkové náklady na projekt byly mezi 500 - 600 tis. Kč. Z toho dodávka kolektorů činila cca 350 tis. Kč.

TZB-info: Uvažujete o možnosti dalšího rozšíření slunečních kolektorů ve Vaší společnosti?

Ing. Samek: Samozřejmě, že uvažujeme, za předpokladu, že pilotní projekt bude úspěšný. Je tady jednoduchá ekonomická rovnice. Na jedné straně je současná cena tepla, kterou pro tento případ uvažuji 260 Kč/GJ - tedy včetně ztrát od předávacího místa mého dodavatele tepla až ke spotřebiteli, na druhé straně pak cena investice rozpočítaná na dobu technické životnosti zařízení. Samozřejmě, že v této rovnici nejsou započteny veličiny jako je např. šetření životního prostředí nebo uspořené emise za nevyrobené teplo u elektrány, která mi teplo dodává. Ale to pro mne není ekonomickým přínosem. Dalším cílem projektu je dokázat nesmyslnost, nebo snad přesněji nazváno nevyváženost státních dotací na instalaci slunečních kolektorů do škol a školek. Bohužel státní úředníci, kteří určitě absolvoli nejméně 8 tříd školní docházky, ale někteří i 12, nebo dokonce s vysokou školou 17, tady zapomínají, že v těchto zařízeních je úplně jiný provozní cyklus, než má sluníčko. Totiž, že v měsících největšího slunečního svitu jsou ve školách prázdniny. Co brání úředníkům, kteří koncipují podpůrné programy, aby byly státní podpory obnovitelných zdrojů směrovány přednostně pro soustavy centrálního zásobování teplem než pro samostatné budovy škol nebo dokonce pro rodinné domky. Tam se tyto státní peníze často využívají pro výstavbu zařízení sloužících především pro ohřev vody v luxusním bazénu.

TZB-info: Nebude Vám pane řediteli vadit, když k publikovanému rozhovoru umístíme odkaz pro připojení dotazů nebo názorů do diskuze?

Ing. Samek: Ale vůbec ne. Na kritiku nebo jiné názory jsem zvyklý. A na podzim po vyhodnocení sezóny se s Vašimi čtenáři rádi podělíme o získané zkušenosti.

TZB-info: Děkuji za rozhovor i za tento příslib.

Za portál TZB-info se ptal Milan Bechyně

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.