logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak zadržet vodu v krajině? Odpovědi hledá první ročník konference Cesta vody

První ročník konference „CESTA VODY“, kterou pořádá Národní Ústav pro Integrovanou Krajinu (NÚIK) spolu s odbornou platformou AQUAINOVA, se uskuteční ve dnech 17.–18. 10. 2024 v sále divadla DIOD v Jihlavě.

Konference se věnuje hospodaření s vodou v krajině. Hlavním tématem tohoto ročníku jsou vodozádržná opatření vedoucí ke zmírnění dopadů klimatické změny v lesích, na zemědělské půdě i v sídlech. Velký důraz bude kladen na inovativní technologie a sdílení příkladů dobré praxe. Chybět samozřejmě nebudou ani zajímaví hosté.

Krajina člověkem přeměněná a vyčerpaná do budoucna těžko odolá extrémům počasí, které s sebou přináší klimatická změna. Je proto třeba diskutovat a ukázat možná řešení urychlení procesu revitalizace a zadržení vody v české krajině. Cílem konference „CESTA VODY“ je podpořit dialog mezi odbornou a laickou veřejností, státní správou, samosprávou, lesníky, zemědělci a dalšími aktéry v území. A také urychlit realizaci přírodě blízkých opatření v krajině a překonat bariéry, které jejich realizaci brání.

Stěžejní částí konference je seznámení s inovativními přístupy, konkrétními řešeními a příklady dobré praxe. „Na konferenci bude představena problematika týkající se cesty vody, a to od pramenných oblastí, přes lesy a zemědělskou půdu, až do údolí a intravilánu měst a obcí. Vzhledem k tomu, že voda a její cesta tvoří ucelený systém, nelze jednotlivá témata od sebe oddělovat,“ přibližuje Eva Procházková, specialistka z Národního Ústavu pro Integrovanou Krajinu.

Součástí pátečního programu pak budou ukázky realizací mokřadů a dalších inovativních vodozádržných a protierozních opatření v zemědělské i lesní krajině přímo v terénu. „Nechceme se soustředit jen na teorii, ale především na praktické ukázky inovativních technologií a jejich uvádění do praxe. Proto jsme druhý den konference vyhradili na terénní exkurzi, kde budou technologie návštěvníkům představeny in natura,“ doplňuje za AQUAINOVA Miroslav Kubín.

Konference se zúčastní mnoho zajímavých hostů z řad významných odborníků. Svými přednáškami „CESTU VODY“ zahájí spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek a vedoucí oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz. Z dalších přednášejících svou účast přislíbili například specialista na lesní ekosystémy Václav Langer, krajinný inženýr Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, urbanista Peter Bednár působící v kanceláři Jakub Cigler Architekti. Doplní je specialistka na dotace a financování v oblasti vodozádržných opatření Martina Tomášková z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Více informací na www.cestavody.eu

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.