logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proč a jak regulovat tlak vody v domácnosti

Každý vlastník nemovitosti má zodpovědnost za provozování vnitřního vodovodu. Nedílnou součástí údržby je přitom i zajištění optimálního tlaku v potrubí pomocí ventilů na vodu.

Jaké problémy způsobuje špatný tlak vody v domácnostech?

Nevhodný tlak ve vodovodu zjistíte spolehlivě pomocí manometru, ale napoví vám i některé problémy:

  • Nízký tlak vody způsobuje nedostatečný proud vody, nebo dokonce nemožnost pustit vodu na více místech v bytě najednou.
  • U vysokého tlaku zase dochází k rychlejšímu opotřebování a poškození těsnění, potrubí i spotřebičů, jako je například bojler, pračka nebo myčka.

Jak zvýšit nebo snížit tlak vody?

Dvoucestné a třícestné regulační ventily na vodu upravují množství protékající vody v rozvodech, díky čemuž mohou zabránit výše zmíněným problémům s kolísavým tlakem. Mohou být ovládány manuálně pomocí kolečka, anebo pomocí zdvihového servopohonu. Manuální ventily jsou vhodné pro menší okruhy, zdvihové si poradí i s většími.

Redukční ventily se instalují na domovní nebo bytové přípojky vody a slouží ke snížení a stabilizování tlaku vody přiváděné z vodovodního řadu. Tím chrání potrubí a spotřebiče před nadměrným namáháním.

Ventily dále vybírejte podle média a jeho teploty, průtoku a tlaku i podle typu a velikosti připojení. Jelikož je ve vodě zpravidla větší množství mechanických nečistot, doporučujeme před ventil nainstalovat vodní filtr. Ten zajistí dlouhou životnost a spolehlivý provoz ventilů na vodu.

Správný tlak vody v rozvodech a v topení je klíčem k bezproblémovému provozu soustavy i k ochraně vašich spotřebičů. Investicí do kvalitního ventilu na regulaci tlaku vody můžete předejít mnoha problémům a nákladným opravám.

Regulační ventily na vodu


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.