logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Gas Storage CZ vykázala v roce 2023 dobré výsledky

Provozní hospodářský výsledek činil 1 397 mil. Kč. Společnost v r. 2023 zaznamenala tržby ve výši 2 473 mil. Kč, což je o 792 mil. Kč více než v r. 2022.

Výsledek roku 2023 odráží obrat na energetických trzích

„Zaznamenali jsme pozitivní vývoj v poptávce po službách uskladnění plynu i na vzdálenější roky dopředu. Byli jsme také schopni využít změn na trzích s energiemi ke snížení nákladů na vlastní spotřebu energií. Podařilo se nám snížit množství spotřebované energie i průměrné ceny, za které jsme energie pro vlastní potřebu nakoupili,“ vysvětlil Lubor Veleba, jednatel Gas Storage CZ.

„Nákup největší společnosti provozující zásobníky plynu byl v loňském roce ze strany státu jedním z konkrétních kroků, jak posílit energetickou bezpečnost České republiky. Pro vnitrozemské státy, jako je Česko, je přímý vliv na energetickou kritickou infrastrukturu klíčový. Už v době loňského nákupu společnosti jsme věděli, že jde i o dobrou investici z hlediska ekonomických ukazatelů, což se po schválení účetní závěrky za rok 2023 potvrdilo,“ řekl Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Gas Storage CZ, s.r.o. provozuje celkem 6 podzemních zásobníků plynu na principu virtuálního zásobníku plynu s celkovým provozním objemem přes 2,7 mld. m³, což představuje přibližně dvouměsíční spotřebu plynu České republiky v období zimních měsíců. Společnost v roce 2023 změnila vlastníka, od založení v roce 2007 byla součástí německého energetického koncernu RWE, od 18. září 2023 je dceřinnou společností ČEPS, a.s.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.