logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové požadavky na protipožární bezpečnost budov: náklady na stavby rostou

Průmyslové či komerční novostavby se letos musí vypořádat s vyššími nároky na zabezpečení elektroinstalačních systémů proti požárům. Nařizuje to úprava technické normy o požární bezpečnosti staveb.

Podle společnosti COBAP, předního českého dodavatele a správce komplexních řešení v oblasti technického zařízení budov, mají tyto změny v letošním roce také dopad na stavební náklady. Vzhledem k vyšším požadavkům na zabezpečení elektroinstalací se celková cena výstavby může prodražit v řádu několika procent.

„Jen samotná elektroinstalace se podílí na celkovém rozpočtu staveb přibližně kolem deseti procent. Vyšší náklady do jejího pořízení, projektování a montáže mohou znamenat nezanedbatelnou částku. Zejména u velkých průmyslových či komerčních budov s investicemi ve stovkách milionů korun se může celková cena objektu navýšit až o nižší desítky milionů,“ říká Zdeněk Tůma spolumajitel a zároveň jednatel společnosti COBAP.

Nárůst ceny stavebních nákladů se odvíjí zejména od požárních zabezpečení kabelových tras, rozvaděčů a záložních zdrojů energie. Pokud se rozvaděč a záložní zdroj energie nachází ve stejné místnosti, musí se nově umístit do speciálních skříní a krytů s vyšší pořizovací cenou. V ideálním případě by ale každé z těchto zařízení mělo být ve zcela oddělené místnosti.

„Z pohledu projektantů, elektrotechniků i osob zodpovídajících za bezpečnost jde o preferované řešení. V praxi to znamená potřebu dalšího volného prostoru, kdy navíc není výjimkou, že takových zařízení je v jednom stavebním projektu více. Přitom každý metr čtvereční má pro investora svoji hodnotu a v případě prostoru, který má odolat požáru je cena o to vyšší,“ doplňuje Zdeněk Tůma ze společnosti COBAP.


COBAP s.r.o.
logo COBAP s.r.o.

Společnost COBAP je na trhu již od roku 2009 a kromě služeb v oblasti nízkého a vysokého napětí, slaboproudých a bezpečnostních systémů nabízí kompletní zajištění technického zařízení budov.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.