logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak vybrat čerpadlo na zavlažování zahrady?

S jarem přichází čas na veledůležitou jarní závlahu zahrady, která je pro její revitalizaci po zimě zásadní. Jak ale optimálně vybrat čerpadlo, které se zavlažováním pomůže?

Výběr vhodného čerpadla začíná vždy u pramene. Tedy zdroje vaší vody pro závlahu zahrady, kterým může být čistá nebo mírně znečištěná voda. Pro zavlažovaní je optimální vybrat ponorné nebo povrchové čerpadlo při zdroji vody ze studny/vrtu nebo nádrže. Pojďme se na různé typy čerpadel blíže podívat:

Povrchová čerpadla

Tato skupina odstředivých čerpadel se neinstaluje do vody, ale mimo vodní zdroj, kdy s nimi lze čerpat v podstatě ze všech druhů vodních zdrojů. Samonasávací čerpadla ovšem zvládnou čerpat vodu pouze z hloubky do 8 metrů. K čerpání z větších hloubek musíte vsadit na ponorná čerpadla.

Ponorná čerpadla

Ponorná čerpadla jsou částečně nebo úplně ponořena do vody. Pro menší zavlažovací systémy se hodí například čerpadlo PUMPA PMC1004PA (na obrázku). „Jedná se o univerzální vícestupňové ponorné čerpadlo, které je ideální na přečerpávání čisté vody do zavlažovacích systémů, například z jímek na dešťovku. Disponuje nerezovým pláštěm, automatickým řízením, výkonem 1000 W a maximálním průtokem 6 kubíků za hodinu. Čerpadlo je navíc schopné čerpat vodu i 50 mm ode dna,“ říká Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa.

Sudová čerpadla

Mezi ponornými čerpadly najdete i tzv. sudová čerpadla. Jak jejich název napovídá, slouží k čerpání dešťové vody ze sudu. Čerpadlo ponoříte a nad hladinu vyčnívá teleskopická trubice s kohoutkem pro plnění konví, nebo k trubici rychlospojkou připojíte hadici.

Více informací


PUMPA, a.s.
logo PUMPA, a.s.

Výhradní dovozce čerpadel a dalšího sortimentu pro ČR. Zastupujeme firmy Calpeda, Zenit, Speroni, Marina, Cadoppi, Cimm, Bugatti. Dále prodej a servis čerpadel Grundfos, Wilo a motory Franklin Electric. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.