logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Video: Teplo ze sklárny ohřívá bazén. Zikmundov je plný inteligentních řešení

Zikmundov je ukrytý na samotě uprostřed krajiny Chřibů. Pohodu pro hosty podporují inteligentní technologie, které ovládají apartmány, zároveň posilují udržitelnost snižováním spotřeby energií.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

K oceňovanému penzionu Zikmundov s restaurací a wellness patří sklárna, stáje nebo vinárna. Majitel potřeboval snadný dohled nad prostory a spoustou technologií. Vše má proto v jedné aplikaci, včetně dohledu nad pecí ve sklárně, kterou by mohl výpadek proudu zásadně poškodit. Chybové notifikace chrání pec a zabraňují finančním ztrátám. „Jinak by nějakou dobu trvalo, než bychom si problému vůbec všimli. Kolem penzionu a sklárny je opravdu hodně práce a je proto nesmírně užitečné mít přehled o aktuálním stavu na jednom místě,“ vysvětluje majitel Zikmundova Adam Havlíček.

Bylo také potřeba zkrotit vysokou spotřebu náročného provozu. Proto Zikmundov využívá inteligentní energetický management, který v aplikaci vizualizuje toky energie a historickou i aktuální spotřebu. K tomu využívá systém Loxone, který řídí i zajímavou technologii pod sklárnou. Majitel se inspiroval ve Skandinávii a akumuluje odpadní teplo z pece sklárny. Loxone přebytky tepla vyhodnocuje a využívá je k ohřívání vody vedlejšího bazénu.

Stejný systém v areálu řídí i další technologie jako saunu, osvětlení, žaluzie a vytápění apartmánů. Řešení v Zikmundově navrhla a instalovala firma Intelio Solutions ze Zlína. „Často se setkávám s argumentem, že Loxone je hračka pro chytré domy. Ale Zikmundov a jeho sklárna jasně ukazuje, že je to dostatečně robustní řešení i do průmyslového provozu. Za pecí je horko a prach, což Miniserver v pořádku zvládá,“ zmiňuje Jana Čmuchálková, CEO Intelio Solutions.

Více o projektu


Loxone s.r.o.
logo Loxone s.r.o.

Loxone je systém pro inteligentní elektroinstalace. Přináší pokročilé ovládání a automatizaci technologií budov do komerčních projektů i domácnosti. Stínění, topení, osvětlení, chlazení, závlaha, přístupový systém, alarmy, audio, FVE, ventilace... vše ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.