logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Golfový areál ve Vinoři používá výhradně recyklovanou vodu z čistírny

Po několika letech příprav letos na jaře otevřel své brány golfový areál společnosti Prague City Golf ve Vinoři. A to i za přispění Pražských vodovodů a kanalizací ze skupiny Veolia.

Unikátem tohoto hřiště je vzhledem k nulové dostupnosti alternativních zdrojů pro zálivku zavlažování 100% upravené recyklované odpadní vody z čistírny odpadních vod Kbely. Recyklovaná voda prochází před zálivkou mimo standardní chemické a biologické procesy i dodatečnou desinfekcí UV lampami.

„Celkový objem využitých vod za letošní rok dosáhl 125 milionu litrů, které by jinak bylo nutné odebrat pro závlahu z podzemních či povrchových vod,“ informoval tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Podrobný monitoring kvality vody v celém cyklu využívání prokázal limitující vliv rozpustného fosforu na kvalitu akumulované vody. Na druhou stranu přítomnost organického dusíku i fosforu, byť v minimálních koncentracích je ohromnou výhodou schématu. Zajišťuje totiž dodatečný přísun nutrientů pro golfový areál, umožňující snížit množství používaných hnojiv.

Cílem pro rok 2024 je zvýšit efektivitu zavlažování a snížit roční odběry vod kombinací nových zavlažovacích elementů, sensorů půdní vlhkosti i vazby na meteorologickou předpovědní službu.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.