logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak připravit kanalizaci na zimu

Zima je pro údržbu a provoz kanalizací nejnáročnějším obdobím. Zjistěte, jaké problémy se mohou v mrazech objevit, jak jim předcházet i jak je řešit.

Vliv nízkých teplot na kanalizační systémy

Voda se při zamrzání rozpíná, čímž může dojít k popraskání trubek. Z popraskaných trubek pak uniká voda, která tak má menší nosnou sílu na odplavení splašků a dochází rychle k ucpání. Unikající odpadní voda navíc kontaminuje okolní prostředí a poškozuje stavby. Popraskané kanalizační trubky tedy představují velké riziko a jejich výměna je mnohem nákladnější než pravidelná prevence.

V zimě se zároveň kanalizace rychleji zanáší, a to i zateplené. Pokud ovšem není na kanalizaci havárie, je lepší s čištěním počkat na teploty nad -3 °C, kdy mohou kanalizaci vyčistit klasické recyklační vozy.

Jak připravit kanalizační systém na zimu

Nejdůležitější je samozřejmě prevence, tedy řádné zazimování trubek a jejich ochrana pomocí tepelné izolace. Ještě před nástupem prvních mrazů je důležité nechat kanalizaci vyčistit profesionální firmou.

Jak postupovat, pokud se problém přesto objeví? Ze všeho nejdříve se musí provést revize kanalizace pomocí kamerového systému, která odhalí případné trhliny. Trhliny se pak musí profesionálně opravit, přičemž většinu trhlin lze opravit bezvýkopovou metodou. Poté se kanalizace vyčistí tlakovou vodou nebo spirálou. Větší předměty se mohou rozfrézovat na menší kusy.

Nepodceňujte údržbu kanalizačních systémů v zimním období. Svěřte údržbu i případné problémy s kanalizací profesionálům z firmy Herčík a Kříž, která již 30 let poskytuje komplexní služby v oblasti revize, oprav i čištění kanalizací. 

Čištění kanalizace


HERČÍK a KŘÍŽ, spol. s r.o.
logo HERČÍK a KŘÍŽ, spol. s r.o.

Profesionální služby pro správu a údržbu kanalizací a domovních odpadů. Každý rok vyřešíme přes 6 000 problémů s kanalizacemi, staráme se o více jak 18 000 zákazníků a zkušenosti sbíráme od roku 1993.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.