logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak správně udržovat septik

Septik je jednou ze tří možností řešení odpadů v objektech, které nejsou napojeny na kanalizaci. Vyčištěnou vodu ze septiku můžete legálně vypouštět, nezapomínejte však na jeho pravidelnou údržbu.

Septik, žumpa nebo ČOV?

Septik je nádrž na částečné čištění odpadní vody pomocí mechanických a biologických procesů. Většinou má 3 komory a biologický nebo pískový filtr. Takto vyčištěnou vodu můžete vypouštět do povrchových i podzemních vod, případně do kanalizace.  

Ještě vyšší stupeň čištění poskytuje domácí čistička odpadních vod. Naproti tomu žumpa je bezodtoková jímka, v níž nedochází k čištění odpadních vod a kterou je nutné vyvážet fekálním vozem.  

Údržba a čištění septiku

Nečistoty a kaly, které se v septiku usazují, by měla odčerpat a vyvézt minimálně jednou ročně profesionální firma. Pokud septik zapáchá v domě, přetéká nebo odtéká pomalu, nechte jej vysát ihned. Nevyčištěný septik může prosakovat do půdy a podzemních vod, čímž ohrožuje životní prostředí i komfort bydlení. Odvoz odpadních vod, čištění, kontrolu i servis septiků svěřte odborníkům. Septik nikdy nečistěte svépomocí.

Taktéž filtry mají omezenou životnost a je nutné je měnit - konkrétně biologický filtr se mění zhruba po 7 letech, pískový a štěrkový po 15 letech. Pro udržení přirozené biologické rovnováhy je vhodné používání enzymatických a bakteriálních přípravků do septiků. 

Septik je vodním dílem, a proto máte ze zákona povinnost dle typu povolení (rozhodnutí, nebo ohlášení) provádět pravidelné revize a zasílat vzorky přečištěné vody. Svěřte údržbu septiku a odvoz fekálií profesionálům z firmy Herčík a Kříž a vyhněte se nepříjemným problémům.

Čištění a vývoz septiků


HERČÍK a KŘÍŽ, spol. s r.o.
logo HERČÍK a KŘÍŽ, spol. s r.o.

Profesionální služby pro správu a údržbu kanalizací a domovních odpadů. Každý rok vyřešíme přes 6 000 problémů s kanalizacemi, staráme se o více jak 18 000 zákazníků a zkušenosti sbíráme od roku 1993.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.