logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Laboratoř čisté energetiky EG.D testuje střídače, bateriová úložiště i wallboxy

Laboratoř EG.D se primárně zaměřuje na testování střídačů do fotovoltaických elektráren
Laboratoř EG.D se primárně zaměřuje na testování střídačů do fotovoltaických elektráren

Jeden rok už funguje laboratoř pro zkoušení a certifikaci technologií pro obnovitelné zdroje, kterou v Českých Budějovicích provozuje distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON.

Laboratoř testuje primárně střídače, což jsou součástky, které mění stejnosměrné napětí z fotovoltaické elektrárny na střídavé napětí elektrické sítě. Odborníci EG.D na budějovickém pracovišti však zvládnou otestovat i bateriová úložiště nebo wallboxy pro dobíjení elektromobilů.

Většina těchto zařízení pochází ze zahraničí a někdy se mírně liší jejich nastavení od standardů, které se používají v Česku. Na EG.D se proto obrací jejich výrobci nebo čeští dovozci. Distribuční společnost pak zařízení testuje a nastavuje jejich firmware tak, aby byla maximálně kompatibilní s českou distribuční soustavou. Pokud zařízení projdou certifikací, firmy, distributor i zákazníci mají jistotu, že jsou bezpečná pro nasazení v tuzemsku.

Českobudějovická laboratoř spolupracuje ještě s dalšími dvěma – v Hradci Králové a na Vysokém učení technickém v Brně. Pracoviště jsou unikátní v tom, že používají stejnou metodiku zkoušení střídačů a data si navzájem vyměňují. Cílem EG.D a jeho partnerů je do budoucna vytvořit ještě větší síť laboratoří, které budou všechny užívat jednotnou metodiku a výsledky testování vyhodnotí nezávisle na místě testování.

Význam laboratoře narůstá i v kontextu stále rostoucího počtu fotovoltaik připojovaných do sítě. Pro představu, zatímco v roce 2018 jich EG.D do své distribuční sítě připojilo pouze 700, za celý rok 2022 to bylo už 11 500 a jen za první pololetí letošního roku už 16 500.

Více informací


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.