logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Spočítali jsme, kolik je možné ušetřit při sprchování

Instalací výměníku ke sprchovým koutům nejen ušetříte peníze, ale chováte se i ekologicky, snižujete produkci skleníkových plynů, a to se počítá!

Připravili jsme si pro Vás informativní výpočty úspor. Příklady poslouží pro určení předpokládané úspory, návratnosti a nejen to, zjistíte i o kolik jste snížili svoji uhlíkovou stopu, díky instalaci výměníku.

Co to je výměník?

Jedná se o trubku či odtokový žlab s výměníkem, který se instaluje na odtoku ze sprchy a slouží k rekuperaci energie teplé odpadní vody. Teplá odpadní voda proteče výměníkem, předá teplo protiproudně protékající studené vodě a pokračuje pryč do kanalizace.

Jak funguje sprchový výměník?

Rekuperace tepla obsaženého v odtékající vodě ze sprchování se uskutečňuje na protiproudém principu předání tepla. Odtékající voda stéká gravitaci v tenké vrstvě po vnitřní stěně trubkového výměníku tepla. Teplo odtékající vody při sprchování se přitom předává studené vodě proudící v protiproudu vzhůru. Ta je oddělena dvojitou stěnou výměníku od odtékající vody. Voda ohřáta z cca 10°C na cca 27°C proudí na „studenou stranu“ směšovací baterie (a k ohřívači vody) a spotřeba energie se tak velmi pohodlně a jednoduše sníží.

Více informací


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.