logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nový impuls pro recyklaci fotovoltaiky v ČR: SOLSOL vstoupil do ČEZ Recyklace

Společnost SOLSOL, která je předním distributorem fotovoltaiky na českém trhu, nově oznámila vstup do státní ČEZ Recyklace. Tento unikátní krok dává tušit, že proces recyklace vysloužilé fotovoltaiky v dalších letech dostane nový impuls. I díky tomu se snad opět dočkáme nižších recyklačních příspěvků.

Fotovoltaický boom z posledních let výrazně mění podobu českých střech. Ze solární energetiky tak po právu dělá favorita tuzemských domácností. Není divu. Fotovoltaika se vyplatí, protože tlak na technologický pokrok v oboru mimo jiné prodlužuje i životnost panelů. Ta se u typického fotovoltaického modulu snižuje lineárně. První rok výrobci většinou garantují 98% výkonu, poté se roční snížení účinnosti pohybuje mezi 0,2 - 0,5 % v závislosti na použité technologii. Výměna panelů nás tedy čeká zhruba za 20–30 let od chvíle, kdy panel vystavíme slunci.

Životnost solárního panelu ale může občas zkrátit i skrytá výrobní vada nebo extrémní počasí, jakého jsme byli svědky u tornáda na jižní Moravě před dvěma lety. Jedná se však o zlomky procent. A to je jedním z důvodů, které zatím fotovoltaický byznys nenutily proces recyklace pojmout systémově.

Budoucnost recyklace

Se změnou optiky přichází právě SOLSOL, který upozorňuje, že aktuální cena za zrecyklování panelů v ČR několikrát překračuje současný recyklační příspěvek. Samotná recyklace solárních panelů představuje poměrně komplikovaný proces.

Fotovoltaické moduly totiž vzhledem ke svému specifickému složení nemohou být recyklovány společně s jinými elektrozařízeními. A tak jednotlivé technologické operace probíhají na zvláštní zpracovatelské lince vyrobené výhradně pro zpracování solárních panelů. Na konci tohoto procesu nás ale čeká velké množství dobře zhodnotitelných materiálů jako je hliník, sklo, měď, křemík nebo stříbro, které lze dále využívat při výrobě nových panelů.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.