logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Francii za nepříznivého počasí hrozí výpadky elektřiny

Francie by za letošní zimy mohla v některých dnech čelit výpadkům v dodávkách elektrického proudu. Uvedl to šéf provozovatele francouzské přenosové soustavy RTE Xavier Piechaczyk.

Reklama

Produkci elektřiny ve Francii v poslední době omezují výpadky v tamních jaderných elektrárnách.

Prognóza RTE pro dodávky elektřiny zdůrazňuje nebezpečí výpadků proudu v lednu, napsala agentura Reuters. Mluvčí francouzské vlády Olivier Veran řekl televizi BFM, že výpadky elektřiny nelze vyloučit, pokud bude leden obzvlášť studený.

"Existují rizika, ale nesmíme si myslet, že výpadky proudu jsou nevyhnutelné," řekl Piechaczyk rozhlasové stanici France Info. "Nyní máme k dispozici 35 gigawattů jaderného výkonu, cílem je dosáhnout 1. ledna 40 až 41 gigawattů a zakončit leden na zhruba 43 gigawattech ve srovnání s celkovou kapacitou 61 gigawattů," dodal.

Francouzská elektrárenská společnost EDF se nyní ve svých jaderných elektrárnách potýká s bezprecedentním počtem výpadků, což vedlo k poklesu produkce jaderné energie na třicetileté minimum.

Scénář RTE podle Piechaczyka zahrnuje riziko "některých dnů v této zimě", kdy bude nutné částečné odpojení odběratelů od elektrické sítě. Někteří analytici podle agentury Reuters uvedli, že kvůli chladnému počasí by první výpadky v dodávkách elektřiny mohly nastat již v pondělí.

Francouzská vláda podle Reuters rozeslala místním samosprávám závazné instrukce ohledně priorit při přidělování dodávek elektřiny. "Jakékoliv plánované výpadky by neměly postihnout více než čtyři miliony odběratelů současně," cituje Reuters z instrukcí. Lokální omezování dodávek by podle instrukcí nemělo trvat déle než dvě hodiny a RTE by ho měl ohlašovat den předem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.