logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak vybrat solenoidový ventil na vodu

Elektromagnetické neboli solenoidové ventily mají velice široké využití v domácnostech, průmyslu, automobilech a dalších. Zjistěte, jak vybrat ten správný.

Co to je elektromagnetický ventil

Solenoidový ventil obsahuje cívku - tzv. solenoid, která pod napětím vytváří magnetické pole, které pohybuje pístem ventilu. Každý ventil má výchozí polohu (uzavřeno, nebo otevřeno) a pod napětím přepne do tzv. aktivní polohy, tedy do opačné.

Dvoucestný elektromagnetický ventil se používá k uzavírání a otevírání průtoku kapalných nebo plynných médií v potrubí. Třícestné verze lze využít i pro směšování a rozdělování průtoku nebo pro přepínání mezi jednotlivými okruhy.

Podle čeho vybrat solenoidový ventil

Jaká kritéria zohlednit při výběru solenoidového ventilu?

Typ média: existují elektromagnetické ventily na vodu, CO2, oleje, páru, plyny, chladiva, agresivní média a další.

Teplota a tlak média: Maximální teplota je určena výrobním materiálem a konstrukcí ventilu. Tlak média musí odpovídat maximálnímu provoznímu tlaku ventilu. Dle tlaku se rovněž určuje, zda bude ventil přímo nebo nepřímo ovládaný.

Funkce: Pokud je ventil normálně otevřený (NO), pod napětím průtok uzavře. Pokud je naopak normálně uzavřený (NC), pod napětím průtok otevře.

Napětí: Použité elektrické napětí musí odpovídat napětí cívky. Ve většině elektromagnetických ventilů lze solenoidy (a tím pádem i napětí) měnit.

Typ a velikost připojení: V neposlední řadě se ujistěte, že typ a velikost připojení vámi zvoleného ventilu odpovídá parametrům vašeho potrubí.

Vyberte si z nabídky elektromagnetických ventilů na vodu


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.