logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Itálie uzavřela dohody o plynu v Angole a Kongu, aby přerušila vazby na Rusko

Vláda Maria Draghiho se snaží snížit energetickou závislost na Rusku. Řím nedávno obdobné dohody uzavřel s Alžírskem a Egyptem.

Reklama

Evropské země se kvůli invazi Ruska na Ukrajinu snaží zajistit si alternativní zdroje. Afrika je pro Itálii atraktivní možností, neboť italský energetický gigant Eni na tomto kontinentě působí ve více než desítce zemí. Italští vyjednávači by nyní mohli pokračovat do Mosambiku.

S Angolou se Itálie vedle zvýšení odběru plynu dohodla na podpoře společných projektů, které budou zahrnovat obnovitelné zdroje energie a zkapalněný zemní plyn (LNG), uvádí se v prohlášení. Do jihoafrické země místo premiéra, který měl počátkem tohoto týdne pozitivní test na koronavirus, odcestoval ministr zahraničí Luigi Di Maio a ministr energetiky Roberto Cingolani.

Společnost Eni se podle prohlášení následně dohodla na zvýšení těžby plynu v Kongu a na rozvoji projektu LNG s kapacitou více než 4,5 miliardy metrů krychlových ročně.

Itálie v současné době odebírá přibližně 40 procent plynu z Ruska. Draghi od zahájení ruské invaze jednal rychle a snažil se tyto dodávky nahradit toky odjinud, napsala agentura Bloomberg.

Společnost Eni minulý týden podepsala významnou dohodu s Alžírskem, podle níž bude severoafrická země do let 2023 až 2024 dodávat dalších devět miliard metrů krychlových plynu ročně. Potenciálně se tak stane hlavním italským dodavatelem. Energetický gigant rovněž uzavřel dohodu s Egyptem o zvýšení dodávek LNG do Itálie.

Italská delegace by nyní mohla zamířit na jednání do Mosambiku, i když podle obeznámených zdrojů nebyl zatím tento plán potvrzen.

Di Maio v polovině března uvedl, že Itálie do dvou měsíců sníží svou závislost na ruském plynu na polovinu. Zastavení dovozu plynu z Ruska je "etickou povinností", kterou by bylo možné splnit přibližně za 18 měsíců, řekl Cingolani listu La Stampa. "Diverzifikace je možná a proveditelná relativně rychle - za kratší dobu, než jsme si ještě před měsícem představovali," řekl Draghi v nedělním rozhovoru s deníkem Corriere della Sera.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.