logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaderné palivo do Temelína budou nově dodávat Američané a Francouzi

Ve výběrovém řízení na dodavatele jaderných palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín zvítězily americká společnost Westinghouse a francouzská společnost Framatome.

Reklama

Dodávky budou realizovány od roku 2024 a potrvají zhruba 15 let. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun. Výběrového řízení, které bylo zahájeno v dubnu roku 2020, se účastnili tři uchazeči: společnosti Framatome, TVEL a Westinghouse. Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek.

Obě vítězné společnosti jsou světovými lídry v jaderné energetice. Společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku již palivové soubory do Temelína po jeho spuštění deset let dodávala. Společnost Framatome je jediným výrobcem se sídlem v Evropské unii, který dodává palivové soubory do většiny západoevropských jaderných elektráren.

Westinghouse Electric Company: Má více než 60 let zkušeností s jadernou energetikou po celém světě. Nabízí produkty a služby v oblasti projektování, výstavby, řízení, servisování a údržby jaderných elektráren, výroby a servisování klíčových jaderných komponent. Aktuálně působí v 19 zemích.

Framatome: Mezinárodní společnost s více než šedesátiletou historií se podílí na projektování jaderných bloků, navrhuje, servisuje a instaluje komponenty pro jaderné elektrárny, vyrábí jaderné palivo a dodává systémy měření a řízení. Je dodavatelem pro 380 reaktorů po celém světě.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,3 terawatthodin elektřiny a pokrývá zhruba 20 procent roční spotřeby elektřiny v ČR. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.