logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Žďár začal recyklovat vodu z bazénů. Ušetří tak stovky kubíků i tisíc - iDNES.cz

Dosud končilo 50 kubíků použité „koupací“ vody o teplotě 28 stupňů ... je to v součtu skutečně výrazná úspora,“ uvedl starosta Martin Mrkos.

Relaxační centrum ve Žďáře nad Sázavou jako jedno z mála zařízení v Česku začalo recyklovat odpadní vodu z bazénů. Dosud končilo 50 kubíků použité „koupací“ vody o teplotě 28 stupňů Celsia denně v kanalizaci. Díky nové technologii je část této vody vyčištěna a vracena zpět do relaxačního centra.

Tento systém nám ušetří 35 kubíků vody za den. Jelikož je bazén bez sanitárního týdne a několika málo dní v roce v provozu v podstatě denně, je to v součtu skutečně výrazná úspora,“ uvedl starosta Martin Mrkos.

A vypouštět v době, kdy se krajina dlouhodobě potýká s dopady sucha, do kanálu takové množství vody, je nejen ekonomický, ale i ekologický zločin,“ dodal. Ročně by nyní mělo relaxační centrum ušetřit kolem 12 tisíc kubíků vody.

Městská kasa pocítí změnu nejen na účtech za vodu, ale i za teplo. Donedávna se totiž místo vypuštěné teplé vody z bazénů dodávala nová přímo z vodovodního řadu. Ta má teplotu kolem dvanácti stupňů Celsia, musela být tudíž ohřívána. Současný systém recyklace vody jí ubere na teplotě pouze čtyři stupně.

... pokračování na https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/voda-bazen-recyklace-cisteni-zdar-nad-sazavou-vysocina.A220331_658167_jihlava-zpravy_mv

 

Autor: Jana Nedělková
Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/voda-bazen-recyklace-cisteni-zdar-nad-sazavou-vysocina.A220331_658167_jihlava-zpravy_mv

Více informací


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.