logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Domovní vypínače a typy jejich ovládání

Současná nabídka domovních vypínačů je skutečně pestrá, a to jak z pohledu materiálů a barevných odstínů, tak i technického řešení. Jaké možnosti přinášejí dnešní vypínače z hlediska typu ovládání?


Kolébkové

V sortimentu domovní elektroinstalace jsou v popředí zájmu klasické kolébkové vypínače vybavené klapkou, která se přepíná ve svislém směru. Ty však sledují současné trendy a nabízí moderní minimalistické linie. „Například vypínače produktové řady DECENTE charakterizuje čtyři milimetry tenký obdélníkový rámeček, který je mírně odsazen od stěny, čímž vyvolává atraktivní 3D efekt,“ uvádí Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovní elektroinstalace.

Otočné

Vypínače fungující na otočném principu byly typické zejména pro dobu první republiky. „Právě prvorepublikovými keramickými vypínači a také unikátní funkcionalistickou architekturou Zlína jsme se inspirovali pro návrh designu kolekce RETRO,“ popisuje Lenka Vodicová a pokračuje: „Vypínačům jsme však kromě nostalgického kulatého vzhledu chtěli propůjčit také charakteristický zvuk cvaknutí. Proto jsme využili elektro strojky z klasických průmyslových vačkových vypínačů, u kterých máme dlouholetou tradici výroby.“ Vypínače RETRO se ovládají otočnou kličkou uprostřed.

Páčkové

Páčkové ovládání interiérového osvětlení bylo dříve poměrně běžné a dnes znovu ožívá. „Na páčkové vypínače se u nás v průběhu let téměř zapomnělo, proto jsme se jej rozhodli znovu probudit pomocí kolekce VECTIS, avšak v eleganci současného designu,“ říká Lenka Vodicová z OBZORu. Vypínače mohou být vybaveny jednou nebo dvěma páčkami, které se přepínají ve svislém směru. Páčkové ovládání nabízí také kolekce RETRO.

Více informací


OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.