logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Potrubní bakterii legionelle lze předcházet i díky automatickým umyvadlovým bateriím

Téma nákazy bakterií legionella se stává opět aktuální. K tomu, abyste nákaze předešli, může napomoct výměna umyvadlové baterie na automatickou.

Bakterie legionella se vyskytuje ve vodě, do lidského těla se dostává především vdechnutím aerosolu, který je touto bakterií kontaminován. Způsobuje zápal plic, který obzvlášť pro seniory či léčící se s plicním onemocněním může být smrtelný.

Aerosol se může vytvářet ve sprchách, zvlhčovačích vzduchu, klimatizacích, ale i u kohoutků umyvadel a dřezů či na toaletách. Problém nastává ve chvíli, kdy je bakterie schopná se množit, nejčastěji při teplotě vody 20 - 45°C. Pokud je teplota nižší, nerozmnoží se, pokud teplota překročí 70°C, nepřežije.

K tomu, aby se bakterie nešířila, dokáže napomoct umyvadlová baterie s funkcí automatického proplachu vody. „Protože legionella roste a množí se hlavně ve stojaté vodě, je ideální zajistit, aby voda v potrubí nestála,“ říká Pavel Rybka z české společnosti Sanela, a dodává: „Standardně proto programujeme všem svým bateriím možnost automatického hygienického proplachu. U každé baterie je možné nastavit čas sepnutí hygienického proplachu od posledního použití výrobku od 6 do 168 hodin. Nastavitelná je i doba trvání proplachu, od 30 sekund do 5 minut.“

Proti legionelle se dá samozřejmě bojovat také jinými způsoby. Dobrou prevencí je také odpouštění vody při delším přerušení odběru, dostatečná tepelná izolace potrubí, zajištění dostatečné cirkulace vody s vyloučením mrtvých koutů potrubí, pravidelného čištění filtrů a koncovek, jako jsou perlátory a sprchové hlavice.

 

Více informací


SANELA spol. s r.o.
logo SANELA spol. s r.o.

SANELA spol. s r.o. je předním českým výrobcem kompletního sortimentu sanitární elektroniky. Hlavním cílem společnosti je uspokojit vysoké nároky zákazníků na moderní sociální zařízení a jejich vybavení ve spojení s vysokou hygienou a komfortní obsluhou.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.