logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu mají rozsáhlé výpadky proudu

Bez elektřiny je podle agentury Interfax většina obyvatel největšího kazachstánského města Almaty, které má asi dva miliony obyvatel.

Reklama

Výpadek nastal po odpojení hlavního elektrického vedení v Kazachstánu, informují s odkazem na sdělení úřadů tiskové agentury. Sítě tří bývalých sovětských republik jsou propojeny z časů Sovětského svazu a přes Kazachstán napojeny na ruskou elektrickou síť, kterou mohou využít k pokrytí neočekávaných nedostatků.

Bez elektřiny je i velká část obyvatel hlavního města Uzbekistánu Taškentu a kyrgyzské metropole Biškeku. Podle kazachstánského zpravodajského serveru Orda.kz výpadky nastaly také v jižní oblasti Turkestán, zejména ve městě Šymkent a také ve městě Taraz v sousední Žambylské oblasti.

Agentura Intefax s odkazem na tamní ministerstvo energetiky a místního dodavatele elektřiny napsala, že v Kyrgyzstánu je kromě hlavního města zasažena i Čujská oblast na severu. V Taškentu výpadek zastavil provoz metra. Podle zpráv médií taškentské letiště dočasně přestalo přijímat lety.

Severojižní elektrické vedení v Kazachstánu, které spojuje hustě obydlený jižní Kazachstán a jeho dva sousedy s hlavními elektrárnami v severním Kazachstánu a ruskou sítí, bylo podle provozovatelské společnosti KEGOC dnes ráno odpojeno kvůli "nouzové nerovnováze“ ve středoasijské části sítě. Úřady v Uzbekistánu a v Kyrgyzstánu podle agentury Reuters uvedly, že po nouzových odstávkách znovu spouštějí elektrárny a zpočátku zůstanou od středoasijské sítě odpojeny.

Operátor KEGOG od dodávek elektřiny na týden odpojil kazachstánské společnosti zabývající se těžbou kryptoměn, uvedl na svém webu ruský list Vedomosti s odvoláním na místní média. Připomněl, že loni v srpnu se Kazachstán v těžbě kryptoměn dostal na druhou příčku na světě, za Spojené státy a před Rusko, a to i kvůli zákazu této činnosti v Číně. Prezident odvětvového sdružení Alan Dordžijev prohlásil, že výpadek v dodávkách elektřiny nezpůsobili těžaři kryptoměn, ti jsou podle něj pouze obětními beránky, ale vysoká míra opotřebení energetické infrastruktury v zemi. To je podle něj výsledek nedostatečného financování, protože vláda udržuje ceny elektřiny dlouhodobě nízko.

List Vedomosti také připomíná, že výpadek elektřiny provázelo vypnutí dodávek tepla v Biškeku. Tam rovněž přestaly fungovat bankomaty a mnoha uživatelům také internet, místy ani netekla voda.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.