logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vánoce ekologicky: Vyrobte si vlastní vánoční dekorace

Vánoce jsou nádherné svátky, pojí se s nimi ale obrovské množství vyprodukovaného odpadu. Zelená budoucnost je přitom tím nejkrásnějším dárkem, který můžeme dát nejen sobě, ale především našim dětem.

Reklama

Jak neudělat z Vánoc ekologickou katastrofu? Pomůže uvážlivé nakupování, neplýtvání potravinami z vánoční tabule, ale také vlastní výroba vánočních dekorací z materiálů, které by se jinak nevyužily. Půjdete tak dětem příkladem a při výrobě dekorací strávíte hezký čas společně, což je v dnešní uspěchané době to nejcennější, co můžete své rodině dát.
Níže najdete několik tipů, jak takové DIY vánoční dekorace vyrobit.

Ze starého textilu

  • Staré kousky látky můžete použít k výrobě látkových dekorací na stromeček. 
  • Větší kusy látky pak využijete pro balení dárků. Velmi hezky látka vypadá ve spojení s přírodním provázkem a větvičkou jehličí.

Ze skla

  • Před Vánocemi najdete využití pro sklenice, lahve i zavařovačky. Ze zavařovaček můžete vyrobit efektní svícny. Stačí je vyzdobit přírodninami, které připevníte pomocí drátku. Nebo je pomalovat barvami na sklo. 
  • Do hezkých lahví (například od vína) můžete umístit svítící ozdoby či vánoční řetěz s drobnými žárovičkami. Získáte tak tlumené světlo, kouzelnou ozdobu navozující tu pravou vánoční atmosféru. 

Z přírodnin

  • Ozdoby na stromeček lze vyrobit i z obyčejné šišky, kterou „ulovíte“ na procházce zimní krajinou. Pak už na ni stačí připevnit jen mašličku. Podobně pak můžete využít třeba usušený plátek pomeranče se skořicí. 

Přístup, kdy si vánoční dekorace vyrobíte doma a nebudete se příliš stresovat sháněním hor dárků, pomůže v této náročné době nejen naší planetě, ale také vám umožní vyhnout se přeplněným nákupním centrům a chránit tak své zdraví.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.