logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Berlíně se v září konalo referendum o bytech

Referendum o vyvlastnění bytů, ilustrační obrázek, foto redakce
Referendum o vyvlastnění bytů, ilustrační obrázek, foto redakce

Iniciativa Deutsche Wohnen & Co enteignen navrhovala, aby byly některé byty, kde cílem jejich vlastnictví je zisk, vyvlastněné za náhradu.

Reklama

V Berlíně se v září konalo referendum o bytech

Hranicí pro vyvlastnění by podle navrhovatelů referenda mělo být vlastnictví více než třech tisíc bytů v německé metropoli a to v případě, že cílem jejich vlastnictví je zisk. Vyvlastnění by se dotklo zhruba 240 tisíc bytů, tedy asi 15 % berlínského fondu nájemních bytů. Pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů hlasovalo 56,4 % účastníků referenda.
Iniciativa Deutsche Wohnen & Co enteignen (Vyvlastnit Deutsche Wohnen & další) navrhovala, aby byly byty vyvlastněné za náhradu. Odhadovala, že by náklady na odškodnění činily necelých čtrnáct miliard eur (355,5 miliardy korun), vedení Berlína hovořilo o devětadvaceti až devětatřiceti miliardách eur (736,5 až 990 miliard korun).

Referendum se týkalo velkých realitních společností, jako jsou Vonovia a Deutsche Wohnen. Obě společnosti se nedávno dohodly s Berlínem, že městu odprodají za 2,46 miliardy eur (62,5 miliardy korun) zhruba patnáct tisíc bytů.

  • Zastánci vyvlastňování očekávají větší dostupnost bytů a nižší nájmy
  • Odpůrci očekávají zhoršení bytové situace s tím, že by to odradilo soukromé realitní investory od další výstavby

Zdroj: ČT24 Berlíňané se v poradním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých firem

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.