logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Odstranění zákalu vody

Pitná voda musí být čirá a bez barvy. V případě, že tomu tak není, jsou v ní obsaženy organické nebo anorganické příměsi. Ty mohu i nemusí být hned zdraví nebezpečné.

Zákal vody je označení nerozpuštěných látek, které jsou obsaženy ve vodě. Může jít o látky anorganické (písek, prach) nebo organické (jíly, zbytky rostlin, řasy, sinice). Mléčně bílé zakalení vody způsobují obvykle rozpuštěné plyny (např. kyslík). Ty ale většinou nepředstavují problém a z vody brzy vyprchají.

Míra zákalu je závislá na proudění vody. Při malém proudu se usazuje na dně a vznikají vrstvy, které se mohou nárazově zvířit a vyplavit s vodou (klasická situace po odstávce vody).

Zákal může pocházet přímo ze zdroje vody, nebo z korodujícího materiálu potrubí, případně vznikat během dopravy vody chemickými procesy.

Co zákal vody způsobuje

  • Jílovité minerály - hydratované sloučeniny obsahující draslík, železo, křemík, hliník a hořčík
  • Železo a mangan - klasické rezavé zabarvení
  • Sirovodík - vzniká během rozkladu organických materiálů
  • Koliformní bakterie - zákal mikrobiálního původu signalizuje již výrazné přemnožení bakterií
  • Další mikroorganismy - sinice, řasy, prvoci

Odstranění zákalu vody

Zákal odstraňují pískové filtry a úpravny vody se speciálními filtračními vložkami. Pro odstranění zákalu z teplé vody (bytové domy, průmysl) slouží elektrolytická úpravna KEUV-TV, která kontinuálně filtruje sloučeniny železa, zákalu a nerozpuštěných látek z teplé vody. Částečky rzi a mnoho dalších nerozpustných látek odstraňují pískové filtry AquaSand. A tam, kde nestačí písková filtrace nastupuje úpravna vody AquaCarbon s aktivním uhlím.

Zákal vody odstranění


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.