logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Společnost ista plánuje zredukovat emise CO2 do roku 2030 na nulu

Pro nového CEO společnosti ista Hagena Lessinga je ochrana klimatu klíčovým bodem firemní strategie. „Nyní jsme již dosáhli uhlíkové neutrality a v příštích 10 letech dosáhneme uhlíkové negativity,“ prohlásil Lessing po vstupu do své funkce. Lessing přebírá funkci po Thomasu Zinnockerovi, který k 31. květnu odchází do důchodu.

Společnost ista dosahuje uhlíkové neutrality podporou projektů, které odstraňují stejné množství CO2 emisí, jaké společnost produkuje. ista plánuje dosáhnout uhlíkové negativity tzv. „net zero“ do roku 2030. V příštích 10 letech přejde celá společnost na používání elektromobilů a omezí také cestování, které bude nahrazeno virtuálními meetingy. Dále bude od příštího roku spotřeba elektřiny společnosti pokryta obnovitelnými zdroji energií. Společnost ista sleduje pravidelně vlastní uhlíkovou stopu a také posledních 10 let zveřejňuje report o udržitelnosti.

Významná úspora CO2 především díky digitální infrastruktuře pro 10 miliónů bytů. Lessing také představil program pro digitální ochranu klimatu pro obytný sektor. V Evropě je tento sektor zodpovědný za 36 % emisí skleníkového plynu. Co se týká obytných domů, 80 % emisí je způsobeno topením.

„Cíle politiků na snížení CO2 mohou být dosaženy, pouze pokud budou podpořeny aktivitami v obytném sektoru,“ říká Lessing. Pro ista plánuje vybavit celkem 10 miliónů bytů do roku 2025 digitálními měřiči energií s dálkovým odečtem. „Pro dosažení tohoto cíle investuje naše společnost téměř 600 milionů EUR v příštích 5 letech a zvýší počet bezdrátových/dálkově odečitatelných přístrojů na 50 miliónů. Díky dálkovým odečtům mohou vlastníci bytů kdykoliv rychle zjistit svoji spotřebu energie na topení a horkou vodu a přizpůsobit své chování vedoucí k šetření energie. Na základě výsledků pilotního projektu ‚Úspora peněz díky chytrému vytápění‘ může vést transparentnost dat v průměru až k 10% úspoře. Touto cestou můžeme ročně ušetřit až 2 miliony tun CO2. A to je důležité nejen pro ochranu životního prostředí, ale přináší to i úsporu jednotlivým zákazníkům v době, kdy ceny energií rostou,“ zdůrazňuje Lessing.

Více informací


ista Česká republika s.r.o.
logo ista Česká republika s.r.o.

ista se specializuje na měření a rozúčtování individuální spotřeby energií a transparentní vizualizaci dat o spotřebě pro bytové domy a komerční nemovitosti. K tomu využívá portfolio svých produktů – poměrové rozdělovače nákladů na teplo, vodoměry, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.