logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Otázky a odpovědi - 14. národní konference ČKLOP 2021

Česká komora lehkých obvodových plášťů děkuje účastníkům letošní online konference za jejich dotazy, a přednášejícím za jejich očekávané odpovědi, které Vám poskytuje v záznamu.

Reklama

Na otázky odpovídá Daniel Fišer, Senior Associate M. Arch. z architektonické kanceláře Zaha Hadid Architects.

Jak do práce pana Fišera vstupují energetické požadavky na stavbu, míním EPBD, snižování energetické náročnosti apod.?

Tuhle tématiku probíráme s každým klientem a ostatními zainteresovanými stranami hned na začátku projektu, abychom se dohodli na kolektivni strategii jak snižovat uhlíkovou stopu a tuto strategii pak aplikovali ve všech fázích navrhování a během samotné realizace.

EPBD a ekvivalentní iniciativy a direktivy (aplikované podle geografického umístění projektu) jsou velmi užitečnými šablonami, které samozřejmě používáme, z našeho úhlu pohledu je pak příležitostí jak snižovat uhlíkovou stopu ještě více: například ve formě navrhování nosných konstrukcí, které mají biomimetickou formu a tudíž vyšší statickou a dynamickou efektivitu, použití glue-lam dřevěných prvků, které dále snižují uhlíkovou stopu těchto nosných konstrukcí, použití modulárního designu prvku, který snižuje komplexitu výroby, aniž by vyžadoval estetické kompromisy výsledného architektonického jazyka atd. Možností je opravdu mnoho a v našem studiu máme tým, který se exkluzivně zaměřuje na research & development právě těchto strategií.

Jsou architekti připraveni využívat více materiály z obnovitelných zdrojů jako je dřevo? Písek se stává nedostatkovým materiálem.

Určitě, zaměřit se na používání materiálů primárně z obnovitelných zdrojů je naprosto klíčová součást strategie, jak drasticky snižovat energetickou stopu. Skvělým příkladem použití dřeva je například náš projekt fotbalového stadionu Forest Green Rovers, představený v záznamu konference v časové stopě 2h:13m:30s.

Více odpovědí najdete na stránkách ČKLOP.

Otázky a odpovědi

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.