logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Boom domácích elektráren: S financováním pomohou zelené úvěry i prodej přebytečné energie

Rostoucí počet fotovoltaických elektráren v Česku nezastavila ani pandemie. Na zájem domácností o jejich financování reagují banky i dodavatelé energií, kteří nabízejí odkup nevyužité elektřiny.

Reklama

V České republice bylo podle Solární asociace v minulém roce instalováno 6 293 nových solárních elektráren. Drtivou většinu z toho – celkem 4 846 kusů – tvoří střešní fotovoltaika na rodinných domech. Vzniklý instalovaný výkon 22,6 MWp znamená téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2019.

Za rostoucí popularitou stojí ekonomická motivace majitelů rodinných domů a díky dotacím i vidina rychlé finanční návratnosti investice. Přesto jsou však finance zároveň i častým důvodem, proč Češi s pořízením technologie otálejí. Počáteční investice se pohybuje v řádu desetitisíců až nižších stovek tisíc korun.

Přebytky můžete prodat

„Malé solární elektrárny na střechách rodinných domů jsou spolehlivým způsobem, jak šetřit nejen životní prostředí, ale právě i náklady na chod domácnosti. Jedná se přitom o dostupné řešení, které se v případě výstavby nových rodinných domů stává standardem. Dalším z důvodů pro pořízení je dosažení větší energetické soběstačnosti,“ vyjmenovává Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele.

Pro financování lze využít některého z dotačních programů, kterými stát úspornost bydlení podporuje, jako je Nová zelená úsporám. Do financování zelených technologií se ale nově pouštějí i banky se svými specializovanými produkty. S financováním domácí elektrárny pomáhá také odkup přebytků, které domácnost nedokáže spotřebovat nebo akumulovat. Takovou službu nabízí i bezDodavatele, který přebytky vykupuje za aktuální velkoobchodní ceny, bez jakýchkoliv dalších poplatků.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.