logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Temelín mění na I. bloku separátory, stoupne tak výkon


Jaderná elektrárna Temelín, foto © TZB-info

Technici v jaderné elektrárně Temelín mění na prvním bloku, který je odstavený, dva separátory. Stodesetitunová zařízení zbavují páru vlhkosti a přihřívají ji.

Reklama

Vedení elektrárny čeká, že tak stoupne výkon, řádově v jednotkách elektrických megawatt (MWe). Loni vyměnili energetici separátory na druhém bloku. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Výměna separátorů zahrnuje 453 činností, jde o jednu z nejnáročnějších prací při odstávce bloku. Separátor váží 110 tun, je dlouhý 30 metrů a vysoký čtyři metry. Přes transportní koridor ho museli energetici zvednout na strojovnu do výšky 15 metrů. "Pozice separátorů jsou přesně dané, aby je bylo možné spojit s okolní technologií. Proto jsme je museli usadit s milimetrovou přesností," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Umístit takto jeden separátor zabralo osmihodinovou směnu. Specialisté použili mostový jeřáb s nosností 125 tun. "Náročné bude i napojení na další technologii. V praxi to znamená, že technici ze Škody JS musí každý separátor propojit s šesti desítkami potrubí o průměru od dvaceti milimetrů do lehce přes dva metry. Vše pak budeme ověřovat zkouškami," sdělil člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Při odstávce I. bloku, která začala na konci března a potrvá asi dva měsíce, vymění v Temelíně zhruba čtvrtinu paliva. Podílí se na ní asi 1000 pracovníků ČEZ a dodavatelských firem. Platí proto přísná koronavirová opatření. "V praxi to může znamenat až tisíc testů zaměstnanců i dodavatelů denně," řekl Sviták. Odstávka druhého bloku začne v červenci.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 4,8 TWh.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.