logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

BIS: V případě Dukovan platí stanovisko bezpečnostní skupiny

V případě plánované dostavby Jaderné elektrárny Dukovany platí stanovisko bezpečnostní skupiny, sdělil dnes ČTK mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha.

Reklama

Předpokládáme, že skupina připraví i vyhodnotí bezpečnostní dotazníky, které vyplní zájemci o dostavbu elektrárny, dodal. Po dnešní debatě Sněmovny se bude dalšími kroky ohledně dostavby v pondělí zabývat Bezpečnostní rada státu (BRS) i vláda.

"Stále platí stanovisko bezpečnostní skupiny, ve které jsou zastoupeny všechny tři zpravodajské služby a další instituce. Předpokládáme, že to bude ona, která připraví, a také bude vyhodnocovat tzv. bezpečnostní dotazníky vypracované zájemci o dostavbu," sdělil ČTK mluvčí kontrarozvědky Šticha.

Server iROZHLAS.cz loni uvedl, že podle českých tajných služeb a ministerstev vnitra a zahraničí zadávací dokumentace k výběrovému řízení na stavbu nového bloku dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu. Vládě podle serveru doporučovaly, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče. Sedmnáctistránkový dokument, který rozhlas získal, nezmiňuje konkrétní firmy či země jako rizikové, odkazuje ale na květnové usnesení vlády. Podle dřívějších informací Deníku N jsou v tajném dokumentu označeny za možné strategické riziko firmy z Ruska a Číny.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dnes ve Sněmovně řekl, že na dotazníku pracují bezpečnostní složky, zmocněnec pro jadernou energetiku, ministerstvo průmyslu či ČEZ. "Poté, co bude odsouhlasen, odešle se všem potenciálním uchazečům. Máme na to řádově šest měsíců. Do 30. listopadu se očekává, že definitivně potenciální uchazeči projeví, či neprojeví zájem," uvedl.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.