logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pořiďte si solární panel optimální velikosti

Věděli jste, že u solárního panelu neznamená vyšší číslo výkonu jistotu většího množství vyrobené energie pro váš dům? Nainstalujeme vám na střechu panely s optimálním výkonem.

Rozměry hrají prim

Říkáte si, že čím větší číslo výkonu panel bude mít, tím více energie vám vyrobí. To je logicky správná dedukce. Ale myslete i na to, že panel s vyšším výkonem má i větší rozměry. Kolik takových XL panelů bude možné instalovat na vaši střechu?

Kvůli velkým rozměrům je možné instalovat na danou plochu menší počet panelů. V takovém případě panel s vyšším výkonem nezajistí vašemu domu více energie, protože jich na střeše bude méně. „Pokud vlastníte RD s členitou střechou, je lepší pořídit si menší panely, třeba s výkonem 345 Wp. Je to proto, že si jich na střechu dáte v průměru o třetinu více než panelů s vyšším výkonem." Podle rozměrů střechy panely umístímě tak, aby co nejúčelněji pokryly vyhrazenou část střešní plochy.

Jednoduchým výpočtem dokážeme, že jejich výkon je v přepočtu na m2 takřka shodný. K výpočtu použijeme jednoduchou trojčlenku.

Panely Sunergy, které standardně používáme, mají výkon 345 Wp a plochu 1,70 m². Panely s výkonem 450 Wp mají plochu 2,21 m². 

Plocha menšího panelu 1,70.........výkon 345 Wp
Plocha většího panelu 2,21............výkon X Wp
X   ... 2,21                        
345...1,70

X= 1,30 x 345
X= 448 Wp

Výsledeke je jasný. Po přepočtení výkonu panelu na plochu je jejich výkon v podstatě stejný. Wattpeak proto není jediná hodnota, kterou sledovat. Velké panely mají sice o trochu vyšší výkon na 1 m2, ale hůř se s nimi manipuluje a na členitou střechu se jich vleze jen omezený počet. Instalujeme panely, které vašemu RD získají nejvíce energie.


SolidSun
logo SolidSun

Jsme skupina Solidsun - poskytujeme komplexní řešení v oblasti fotovoltaických elektráren. A to jak pro rodinné domy, tak firmy. Navrhujeme a realizujeme FVE, stavíme FV parky v ČR i EU, zajistíme výhodný výkup přebytků energie z FVE. O klienta se staráme ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.