logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Brusel prošetří, zda Německo kvůli uhlí neporušilo pravidla EU


Kolesové rypadlo v dole ČSA, foto © TZB-info.cz

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda Německo neporušilo unijní pravidla, když nabídlo firmám RWE a LEAG odškodné za to, že rychleji skončí s výrobou elektřiny z hnědého uhlí.

Reklama

Komise dnes uvedla, že se zaměří na to, zda nabídnutá kompenzace neporušuje unijní pravidla o státní pomoci. Firmu LEAG vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského a skupina PPF Investments.

"Vyřazení hnědouhelných elektráren přispívá k přechodu ke klimaticky neutrální ekonomice, což je v souladu s cíli evropské zelené dohody (Green Deal). V tomto ohledu je naší úlohou chránit volnou soutěž, a proto se chceme ujistit, že kompenzace přiznaná provozovatelům elektráren za rychlejší ukončení provozu, něž se předpokládalo, bude na nezbytném minimu," uvedla místopředsedkyně komise Margrethe Vestagerová.

"Informace, které teď máme k dispozici, nám neumožňují, abychom to mohli s určitostí potvrdit. Proto se tím budeme dál zabývat," dodala komisařka, která má na starosti hospodářskou soutěž.

RWE a LEAG jsou zdaleka největšími provozovateli hnědouhelných elektráren a dolů v Německu. Návrh německé vlády, který je součástí snahy nejpozději do roku 2038 se úplně zbavit uhlí, pokrývá platby celkem za 4,35 miliardy eur (přes 113 miliard Kč). Peníze mají získat právě RWE a LEAG, které mimo jiné slíbily, že když návrh podepíšou, tak se do budoucna vzdají nároků na jakékoliv žaloby, uvedla agentura Reuters. Vláda v Berlíně dohodu schválila v polovině prosince loňského roku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.