logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Munich Re už Nord Stream 2 nepojistí, obává se amerických sankcí

Německá zajišťovna Munich Re přestane poskytovat pojištění projektu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře potrubím zajistit přepravu zemního plynu z Ruska do Německa.

Reklama

S odkazem na pobočku, která pojištění poskytovala, o tom dnes informovala agentura Reuters. Podnik se obává dopadů sankcí, jimiž americká vláda hrozí evropským firmám, které se projektu účastní.

"Společnost Munich Re Syndicate už odeslala výpověď (firmě zajišťující výstavbu Nord Stream 2)," sdělil s odkazem na pobočku mluvčí zajišťovny v e-mailové zprávě agentuře Reuters. Munich Re žádné další podrobnosti k rozhodnutí nechtěla poskytnout.

Spojené státy tvrdí, že Evropa je až příliš závislá na ruských energiích. Podle analytiků ale za rozhodnutím začít sankcionovat firmy, které se na projektu Nord Stream 2 podílejí, stála i snaha Spojených států prosadit se na evropském trhu se zemním plynem.

Výstavba projektu Nord Stream 2 má přijít asi na 11 miliard dolarů (zhruba 234 miliard Kč) a projekt už je přibližně z 94 procent hotov. K jeho dokončení ještě zbývá položit zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách a necelých 30 kilometrů ve vodách německých.

Společnost Nord Stream 2 AG nechtěla rozhodnutí německé zajišťovny komentovat. Je podle ní na evropských vládách a na Evropské komisi (EK), aby chránily evropské firmy před sankcemi, které "popisují jako v rozporu s mezinárodním právem a jako zasahování do suverénní energetické politiky". V lednu se z projektu stáhla i švýcarská pojišťovna Zurich Insurance Group.

Plynovod v délce zhruba 1200 kilometrů má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Projekt Nord Stream 2 vede ruská státní plynárenská společnost Gazprom, v níž má hlavní slovo stát. Asi polovinu financí poskytly německé firmy Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská společnost Shell, dále rakouská OMV a také francouzská Engie. Gazprom a jeho západní partneři doufají, že projekt letos dokončí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.