logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Po zateplení bytového domu je řada na regulaci a nové nastavení celé otopné soustavy

Zateplování, ilustrační foto redakce
Zateplování, ilustrační foto redakce

Díky dobře provedené regulaci nebude v bytech docházet k přetápění a celková úspora nákladů na energii bude ještě vyšší. Ne všechny realizační firmy však následnou regulaci topení po zateplení objektu nabízejí a provádějí.

„Změna nastavení nebo přizpůsobení otopné soustavy dle našich zkušeností zpravidla není součástí nabídek firem provádějících zateplení či výměnu oken. Je to dáno tím, že tato opatření zvyšují nabídkovou cenu. Projekt a nastavení regulace topení je totiž odbornou prací, což s sebou nese další náklady,“ popisuje snahu firem o co nejnižší cenu nabídky Ivo Winkler ze společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, montáží a servisem otopné techniky.
Tato praxe znevýhodňuje zodpovědné firmy, které se snaží nabídnout komplexní a funkční dílo jako celek. V konečném důsledku tratí také majitelé domů.

„Proces regulace moderní otopné soustavy zvýší celkové náklady na zateplení pouze o několik desítek tisíc korun. Pokud je však otopná soustava zcela bez regulačních prvků, může se cena za její úpravu pohybovat na úrovni stovek tisíc korun,“ popisuje finanční náročnost celého procesu Ivo Winkler ze společnosti ENBRA.
Podmínkou bezproblémového nastavení topení je také správné provedení projektu. Ten je totiž pro regulaci otopné soustavy hlavním podkladem. Je proto vhodné obrátit se na takovou projekční kancelář, která má s tímto typem prací zkušenosti.

Podle zkušeností odborníků ze společnosti ENBRA lze kvalitní regulací otopné soustavy v domě zvýšit úsporu energií po zateplení ještě o dalších zhruba 17 %.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.