logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Češi loni koupili o 320 pct víc elektrických aut než předloni


Elektromobil, foto© TZB-info

Češi loni koupili rekordních 5240 nových elektrických osobních automobilů. Meziročně je to zhruba o 320 procent více. Největší zájem byl loni o elektrické vozy Škody.

Reklama

Elektrovozy tak vévodily v prodejích ekologických aut. Uvedlo to dnes Centrum dopravního výzkumu. I tak se ale elektromobily na celkových prodejích nových aut podílely pouze z 2,58 procenta, například v Norsku to bylo přes 54 procent. Celkově v Česku jezdí kolem 7500 elektrických aut.

Zájem o auta na elektrický pohon loni výrazně vzrostl i přes celkový pokles prodejů všech automobilů v Česku. Osobních vozů se v roce 2020 i kvůli koronavirové krizi prodalo v zemi jen 202.971. Je to téměř o 47.000 aut méně než o rok dříve.

Motoristé měli největší zájem o elektrovozy Škody, které tvořily 50procentní podíl z celkových prodejů. Na dalších místech byla s osmi procenty Tesla a se sedmiprocentním podílem Hyundai. Z modelů byl největší zájem o Škoda Citigo, kterých se prodalo 943.

Auta na elektrický pohon loni překonala v prodejích i plynová vozidla. Těch se loni prodalo 2573, z toho 1293 na stlačený zemní plyn (CNG) a 1280 na zkapalněný plyn (LPG).

Největší počet zaregistrovaných elektromobilů úřady zaznamenaly v prosinci, konkrétně 1522. Výsledek významně ovlivnilo 741 registrací nového bateriového modelu Škoda Enyaq.

I přes rostoucí zájem o elektromobily je ovšem jejich podíl ve srovnání s některými státy velmi nízký. Například Norsko se loni stalo první zemí světa, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzinový, naftový či hybridní pohon. Téměř 77.000 prodaných elektrovozů tam tvořilo 54,3 procenta z celkových prodejů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.